- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul nu susţine suprataxarea băncilor fără UE, temându-se că profitul se transferă în afara ţării
Guvernul a decis să nu susţină introducerea pentru instituţiile financiare şi de credit a unei taxe de solidaritate de 2,5% din profit, propusă de parlamentari, în lipsa unui acord la nivelul UE, temându-se că după impunerea unei astfel de taxe băncile vor transfera câştigul în afara ţării.
Guvernul nu susţine suprataxarea băncilor fără UE, temându-se că profitul se transferă în afara ţării (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Mai mulţi senatori PDL propun ca instituţiile financiare şi instituţiile de credit să achite o taxă de solidaritate anuală de 2,5% din valoarea profitului pe anul precedent, care se va face venit la bugetul asigurărilor sociale, măsura urmând să fie aplicată pe o perioadă de trei ani.
Argumentele senatorilor democrat-liberali se referă la faptul că, ani de zile, profitul realizat de bănci a fost constituit din "comisoane şi taxe abuzive pretinse clienţilor, la niveluri nepermis de mari în ţara lor de origine", precum şi că taxa de solidaritate reprezintă o necesitate pentru statul român.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Subiectul a fost discutat la nivelul Guvernului, care a decis însă, după o analiză de aproximativ o lună, să nu susţină introducerea unei astfel de taxe în lipsa acordului UE, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
"S-a considerat că impunerea unei astfel de taxe va avea efecte asupra pieţei, principalul risc fiind repatrierea/relocarea veniturilor sau a profiturilor, mai ales dacă nu există acordul UE pentru ca taxa să fie aplicată în toate statele membre", au arătat sursele.
Guvernul a apreciat totodată că argumentul parlamentarilor, şi anume profitul realizat de bănci din "comisoane şi taxe abuzive", nu trebuie să conducă la taxarea profitului realizat ilicit, ci impune măsuri de eliminare a acestor comisioane.
"Concluzia Guvernului a fost că introducerea unei astfel de taxe nu este oportună la acest moment, până când nu există o decizie la nivel european", au arătat sursele.
În luna februarie, MEDIAFAX a prezentat un document guvernamental în care Ministerul Finanţelor atenţiona că introducerea unei astfel de taxe de solidaritate va avea un impact negativ asupra mediului de afaceri, care poate fi multiplicat de un comportament restrictiv al sectorului bancar prin creşterea costurilor de tranzacţionare, a primelor de risc şi de lichiditate, de natură să conducă la amplificarea costurilor de finanţare a investiţiilor şi, în consecinţă, la reducerea profitabilităţii celorlalte societăţi comerciale.
Ministerul mai avertiza că măsura poate afecta proiectele investitorilor străini, acţionari în sistemul bancar, în condiţiile în care investiţiile străine în sectorul bancar au reprezentat anul trecut 23% din totalul investiţiilor străine, iar o majorare a fiscalităţii poate diminua aceste fluxuri de capital.
La rândul său, preşedintele executiv al Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, a declarat atunci că o taxă pe profiturile băncilor este contraproductivă şi va fi doar încasată de instituţiile de credit, dar plătită tot de clienţi.
El a arătat că nu au existat discuţii cu Guvernul despre suprataxarea băncilor, deşi ar trebui să existe un proces normal de consultare în orice propunere legislativă.
Şi preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, a apreciat că taxarea profiturilor băncilor este o "idee foarte proastă", deoarece ar reduce posibilitatea băncilor de a-şi majora capitalul, respectiv de a-şi îmbunătăţi capacitatea de a credita.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO