Guvernul obligă primari, la cererea FMI, să preia arierate şi să nu se mai împrumute dacă au datorii

Guvernul va obliga autorităţile locale, din 2011, să includă plăţile de arierate în execuţia bugetară proprie şi să nu mai angajeze noi cheltuieli sau împrumuturi înainte de a rambursa vechile datorii, după ce FMI a sesizat noi acumulări de arierate, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului Guvernul obligă primari, la cererea FMI, să preia arierate şi să nu se mai împrumute dacă au datorii

Premierul Emil Boc (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Problema arieratelor a fost unul dintre subiectele discutate, vineri seara, de premierul Emil Boc cu oficialii Fondului Monetar Internaţional.

"Pentru a îmbunătăţi mecanismele de monitorizare şi control al arieratelor, începând cu anul 2011, autorităţile locale vor fi obligate să includă plăţile de arierate în execuţia bugetară proprie şi nu vor mai putea angaja noi cheltuieli sau împrumuturi înainte de a rambursa vechile datorii", au arătat sursele citate.

Potrivit acestora, miniştrii vor fi la rândul lor obligaţi să monitorizeze mai atent modul în care companiile din subordine se încadrează în plafoanele de angajamente financiare şi să aplice sancţiuni drastice, incluzând desfacerea contractului de muncă şi atragerea răspunderii administrative, în cazul directorilor care depăşesc acest plafoane.

Surse guvernamentale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că FMI va cere din nou Guvernului să plătească o parte semnificativă din arierate ca precondiţie pentru următoarea tranşă, după ce a constatat că la datoriile statului s-au adăugat din luna septembrie obligaţii de 1 miliard de lei numai la sănătate, deşi s-au achitat 2 miliarde lei către acest sector.

Arieratele din sănătate totalizează un miliard de lei, majoritatea facturilor neachitate fiind înregistrate în ultima perioadă, după ce statul a plătit în septembrie două miliarde de lei pentru stingerea datoriilor către furnizori, iar FMI este îngrijorat că sumele ar putea fi şi mai mari.

"Deşi Guvernul a plătit 2 miliarde de lei în contul datoriilor către companiile furnizoare din sănătate, imediat au apărut noi arierate, facturi neachitate de mult timp, dar care nu erau înregistrate şi nu au fost luate în calcul. Această situaţie nu e doar în sănătate, se regăseşte şi la transporturi, la alte proiecte de infrastructură, mai ales la autorităţile locale", au declarat sursele.

Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat ulterior că România va solicita Consiliului Director al FMI a şasea derogare de la începutul acordului stand-by privind atingerea ţintei de arierate convenite, deoarece aceasta a fost din nou ratată.

De la începutul acordul stand-by cu România, în luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.

Calendarul privind ţintele de arierate renegociat cu FMI în luna februarie stabilea reducerea stocului până la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumătatea anului, 810 milioane lei după primele nouă luni şi 480 de milioane lei la sfârşitul anului.

Arieratele la buget trebuie eliminate în totalitate până la finele lunii aprilie 2011, când este stabilită şi închiderea programului actual cu FMI.

O misiune a FMI este prezentă începând din 20 octombrie, la Bucureşti, pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri. Vizita delegaţiei FMI se va încheia pe 1 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici