Guvernul oferă fermierilor până la 1.000 lei lunar pentru fiecare tânăr angajat/ Cum îşi pot asigura culturile şi animalele prin bani de la stat

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, joi, că Guvernul aprobă un act normativ de sprijin financiar ca fermierii care angajează tineri să primească maximum 1.000 de lei lunar pentru fiecare angajat. În cazul angajaţilor cu studii medii fermierii vor primi 750 de lei,iar pentru cei fără studii 500 lei.

Urmărește
341 afișări
Imaginea articolului Guvernul oferă fermierilor până la 1.000 lei lunar pentru fiecare tânăr angajat/ Cum îşi pot asigura culturile şi animalele prin bani de la stat

Guvernul va oferi fermierilor până la 1.000 lei lunar pentru fiecare tânăr angajat/

"Aprobăm un act normativ prin care sprijinim fermierii care creează locuri de muncă şi angajează tineri, acoperind o parte importantă din cheltuielile cu forţa de muncă. Astfel cei care angajează cel puţin doi tineri cu studii superioare de specialitate vor primi pentru fiecare angajat 1.000 de lei lunar. Sprijinul este de 750 de lei pentru fiecare angajat cu studii medii de specialitate sau absolvenţi ai unor cursuri de formare profesională, iar pentru persoanele fără studii ajutorul din partea statului este de 500 de lei pentru fiecare persoană. Sumele necesare pentru acest ajutor aşteptat de tinerii fermieri sunt deja asigurate în buget, prin urmare această măsură va produce efecte în scurt timp", a declarat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Executiv.

Aceasta a spus că, miercuri, aproximativ 107 milioane euro au intrat în contul României pentru fermieri şi pentru satul românesc.

"Această sumă se adaugă la cea primită în luna februarie respectiv circa 298 milioane euro pentru derularea proiectelor din zonele rurale", a mai spus prim-ministrul Dăncilă.

Potrivit şefului din Executiv, sunt în derulare, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, 26.500 de proiecte de investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală.

"Valoarea totală a fondurilor europene pe care România le-a primit în 2019 pentru agricultură şi dezvoltare rulară se ridică la peste 2 miliarde euro, plăţi directe şi investiţii. Preocuparea constantă a Ministerului Agriculturii pentru accesarea fondurilor europene a determinat o absorbţie de peste 8 miliarde de euro, bani ce au intrat în conturile fermierilor români în perioada 2017-2019 prin eforturilor susţinute ale ministrului Daea şi ale colegilor de la APIA şi AFIR", a mai declarat Viorica Dăncilă.

Fermierii îşi pot asigura culturile şi animalele prin intermediul PNDR 2020

 

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) acordă sprijin financiar pentru asigurarea culturilor, animalelor şi plantelor de către fermierii activi, prin intermediul submăsurii 17.1 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

În cazul fermelor mici cu dimensiunea economică de până la 12.000 SO, rata sprijinului nerambursabil este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătite efectiv de către fermier, iar în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO, rata sprijinului nerambursabil este de 55%, informează un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Pentru a beneficia de sprijin financiar, solicitanţii trebuie să fie fermieri activi, să încheie cu o societate de asigurări un contract pentru riscurile menţionate în cadrul submăsurii 17.1 şi să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul şi la termenele prevăzute în contract. De asemenea, solicitanţii pot beneficia de sprijin dacă utilizează terenuri agricole (cu excepţia suprafeţelor cultivate cu struguri pentru vin), dacă deţin, cresc sau exploatează animale, dacă încheie contractul de asigurare pentru toate suprafeţele cultivate cu acelaşi tip de cultură de la nivelul exploataţiei şi dacă nu creează condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj.

Riscurile eligibile în cadrul acestei linii de finanţare sunt fenomenele climatice nefavorabile, respectiv: seceta, arşiţa, inundaţiile, grindina, îngheţul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torenţiale sau ploile excesive şi de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada. De asemenea, printre riscurile eligibile pentru finanţare se numără şi infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/ 2007, cu modificările şi completările ulterioare. Producerea unui fenomen climatic nefavorabil sau a infestării cu organisme de carantină dăunătoare plantelor trebuie să fie recunoscută în mod oficial de către autorităţile competente din România.

Sesiunea este dedicată celor care doresc sprijin financiar pentru asigurarea culturilor de primăvară, fiind deschisă în perioada 1 aprilie – 30 noiembrie 2019, iar alocarea financiară disponibilă este de 42.797.487 euro, urmând ca spre finalul anului să fie deschisă o nouă sesiune a submăsurii 17.1 pentru asigurarea culturilor de toamnă.

Cererile de finanţare se depun on-line pe pagina de internet a Agenţiei.


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici