Guvernul pierde venituri din impozit pe profit şi venit, dar încasează din TVA "datorită colectării"

Guvernul estimează pe finalul anului încasări mai mici din impozitul pe profit, din cauza crizei, reducerii expunerii băncilor şi creşterii creditelor neperformante, şi din impozitul pe venit, dar aşteaptă venituri mai mari din TVA, apreciind că sunt "performanţe în colectare".

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Guvernul pierde venituri din impozit pe profit şi venit, dar încasează din TVA "datorită colectării"

Guvernul pierde venituri din impozit pe profit şi venit, dar încasează din TVA "datorită colectării" (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Ţintele revizuite de venituri sunt cuprinse în proiectul celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, obţinut de MEDIAFAX.

Executivul arată în document că veniturile pe care se bazează din impozitul pe profit sunt cu 770 milioane lei mai mici decât estimarea iniţială, în principal din cauza efectului contracţiei economice, reducerii expunerilor băncilor comerciale şi creşterii volumului creditelor neperformante, iar încasările din impozitul pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoane fizice sunt cu 105,3 milioane lei mai mici decât a estimat în luna august, la prima rectificare bugetară.

Veniturile nefiscale sunt indicate în scădere cu 780,3 milioane lei.

Încasări suplimentare faţă de estimarea din vară sunt prognozate însă la TVA, cu peste două miliarde lei, majorare bazată în opinia Guvernului pe evoluţia peste aşteptări a încasărilor.

Guvernul arată că media încasărilor pe lunile august şi septembrie (influenţate de creşterea cotei) a depăşit cu 34% media încasărilor din primele şapte luni ale anului, ceea ce denotă "o performanţă foarte bună a colectării".

"La îmbunătăţirea colectării a contribuit şi efectul aplicării OU 54/2010 privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale", susţine Guvernul.

Alte încasări suplimentare sunt prognozate din accize (910,1 milioane lei) şi venituri din capital (224,7 milioane lei).

Veniturile bugetului consolidat vor fi majorate cu 52,8 milioane lei (1,2 miliarde lei la bugetul de stat, 35 milioane lei la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, 13,6 milioane lei la bugetul instituţiilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii, 60,5 milioane lei la bugetul fondurilor externe nerambursabile, cu scăderi de venituri de 24,5 milioane lei la bugetul general centralizat al unităţilor administrativ teritoriale, 215 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, 104 milioane lei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, 100 milioane lei la bugetul trezoreriei statului şi cu 815,7 milioane lei la sume care se consolidează).

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii sunt diminuate cu 215 milioane lei, fiind majorată subvenţia acordată de la bugetul de stat cu 480,4 milioane lei.

Cheltuielile bugetului consolidat vor fi majorate tot cu 52,8 milioane lei (1,2 miliarde lei la bugetul de stat, 223,3 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale, 150 milioane lei la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, 22,4 milioane lei la bugetul instituţiilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii, 60,5 milioane lei la bugetul fondurilor externe nerambursabile, 100.000 lei la bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi 100.000 lei pentru cheltuieli de natura datoriei publice incluse în buget, cu scăderi de cheltuieli de 24,5 milioane lei la bugetul general centralizat al unităţilor administrativ teritoriale, 223,3 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, 213,8 milioane lei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, 5,9 milioane lei la credite externe, 100 milioane lei la bugetul trezoreriei statului şi 815,7 milioane lei la sume care se consolidează).

Deficitul bugetului asigurărilor pentru şomaj se diminuează cu 110,8 milioane lei, iar excedentul fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale cu un milion lei.

Deficitul bugetar va fi menţinut la 6,8% din PIB.

Guvernul arată că analiza rezultatelor bugetare derulată pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2010 relevă că execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 23,3 miliarde lei, sub limita ţintei de deficit, în sumă de 28,2 miliarde lei, prevăzută prin acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional. Majorarea deficitului înregistrată în luna septembrie rezultă, potrivit sursei citate, în principal din plăţile efectuate din bugetul fondului de sănătate pentru arierate.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au fost în sumă de 120,4 miliarde lei, cu 3,6% mai mult, în termeni nominali, faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 143,7 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor cu ajutorul de şomaj, precum şi a celor din sănătate pentru plata arieratelor către spitale şi furnizorii de medicamente şi materiale sanitare.

Proiectul de rectificare va fi aprobat luni de Guvern. Prima rectificare bugetară din acest an a fost efectuată în luna august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici