- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul pregăteşte derogări de la interdicţia achiziţiilor,pentru a lăsa CEC Bank să se modernizeze
Guvernul şi-a rezervat dreptul de a acorda derogări de la prevederea care interzice companiilor naţionale să achiziţioneze maşini, mobilier şi aparatură birotică, cu intenţia de a permite CEC Bank să investească în modernizarea propriilor sedii şi a nu fi astfel în "inferioritate" faţă de alte bănci
Executivul a decis ca interdicţia privind achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică, aplicată până în prezent numai instituţiilor publice, să fie extinsă şi pentru companiile de stat, dar şi-a rezervat în acelaşi timp dreptul de a aproba prin memorandum astfel de achiziţii, "în cazuri temeinic justificate" şi la solicitarea ministerelor în subordinea cărora funcţionează aceste companii.
Un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX relevă că astfel de derogări sunt pregătite să fie acordate pentru "societăţile" financiar-bancare şi de asigurări la care statul este acţionar unic sau majoritar.
"Societăţile financiar-bancare şi de asigurări la care statul este acţionar unic sau majoritar sunt societăţi care îşi desfăşoară activitatea într-un mediu înalt concurenţial, iar investiţiile în schimbarea imaginii lor sunt imperios necesare pentru a ţine pasul cu permanentele schimbări şi acţiuni de acumulare de cotă de piaţă şi clientelă. Cadrul legislativ actual pune aceste societăţi în inferioritate faţă de băncile concurente, modernizarea sutelor de noi sedii fiind oprită de interzicerea cheltuielilor pentru achiziţii de mobilier, aparatură birotică etc", se arată în document.
Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că o astfel de derogare este pregătită să fie acordată pentru Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC Bank), pentru a permite celei mai vechi instituţii bancare din România să îşi modernizeze sediile la nivel naţional.
Ministerul Finanţelor, acţionarul majoritar al CEC Bank, a permis recent băncii să îşi majoreze capitalul social cu 52,6 milioane lei, la 1,05 miliarde lei, cea mai mare parte a finanţării provenind din profitul obţinut anul trecut.
Profitul înainte de impozitare al CEC Bank a crescut cu 30,16% anul trecut, la 65,13 milioane lei, iar provizioanele pentru credite s-au majorat cu 8,6%, la 365, 04 milioane de lei. Activele băncii de stat au urcat cu 4,2%, la 21,7 miliarde de lei.
La sfârşitul anului 2010, rata de solvabilitate a CEC era de 17,18%, uşor sub nivelul de la finele lui 2009, de 17,39%, dar peste nivelurile impuse de reglementările BNR în vigoare (minimum 10%) şi media sistemului bancar, de 14,6%.
Statul a încercat să vândă CEC în urmă cu câţiva ani, însă procesul de privatizare a fost oprit în luna decembrie 2006, întrucât a fost depusă o singură ofertă, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerată prea redusă. Banca elenă a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC.
În mai 2008, Casa de Economii şi Consemnaţiuni şi-a schimbat denumirea în CEC Bank, cea mai veche instituţie bancară din România lansându-şi atunci şi o nouă imagine şi anunţând un proces de reamenajare şi modernizare a unităţilor teritoriale.
Conform statutului CEC Bank, capitalul social este deţinut integral de statul român, care îşi exercită drepturile şi îşi asumă toate obligaţiile aferente poziţiei de acţionar unic, prin Ministerul Finanţelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO