Guvernul pregăteşte măsuri pentru combaterea secetei

Majorarea bugetului Ministerului Agriculturii cu 100 milioane lei pentru subvenţionarea costurilor de irigare a încă 200.000 hectare, amânarea termenului de plată a contribuţiei utilizatorilor de apă şi acordarea de subvenţii sunt măsuri avute în vedere de autorităţi, pe fondul prognozei de secetă.

Urmărește
334 afișări
Imaginea articolului Guvernul pregăteşte măsuri pentru combaterea secetei

Guvernul pregăteşte măsuri pentru combaterea secetei (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Măsurile sunt incluse într-un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX şi destinate creşterii suprafeţei irigate în 2009.

În document se propune "suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii cu 100 milioane lei pentru subvenţionarea celor 200.000 hectare care se estimează că vor fi contractate până la 10 iulie 2009 şi adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru prorogarea termenului de plaă a contribuţiei proprii a organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii până la 10 iulie 2009, acordarea de subvenţii persoanelor fizice şi juridice ale căror terenuri sunt amplasate în amenajările de irigaţii care se pun în funcţiune în anul 2009, irigarea în canalele de desecare din administrarea ANIF, la cerere, fără plată şi preluarea de către Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI), la cerere, fără plată, pe bază de proces verbal, a dreptului de folosinţă a infrastructurii de irigaţii pe teritoriul său".

Pentru creşterea suprafeţei care poate primi apă de irigaţii de la 750.000 hectare în 2009 la un milion de hectare în 2010, se are în vedere alocarea de la bugetul de stat pentru ministerul de resort a sumei de 470 milioane lei pe anul 2010, dintre care 220 milioane lei pentru subvenţionarea cheltuielilor de exploatare a infrastructurii de irigaţii pe terenurile pe care sunt încheiate contracte multianuale de către OUAI cu ANIF sau alţi furnizori de apă pentru irigaţii, 150 milioane lei pentru repunerea în funcţiune a infrastructurii publice de irigaţii din administrarea ANIF pentru o suprafaţă suplimentară de 250.000 hectare şi 100 milioane lei pentru repunerea în funcţiune a infrastructurii publice din administrarea OUAI.

"Aceste efort poate fi recuperat prin TVA şi impozitul pe venit de circa 847 milioane lei, ce se încasează la buget din sporul de producţie obţinut prin aplicarea irigaţiilor", se arată în document.

Pentru stimularea pe termen mediu a proiectelor de investiţii în domeniul irigaţiilor, vor fi sprijinite, din a doua jumătate a lunii iunie, organizaţiile/federaţiile de utilitate publică ale proprietarilor/deţinătorilor de terenuri agricole pentru modernizarea şi/sau retehnologizarea sistemelor existente de irigaţii aflate în proprietatea ţi/sau administrarea OUAI şi a altor lucrări de îmbunătăţiri funciare. Cheltuielile pentru proiectare realizate înainte de aprobarea proiectului (studiu de fezabilitate, studii hidrologice, proiecte tehnice) vor fi suportate din sprijinul acordat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în limita a 10% din valoarea eligibilă a proiectului.

Ajutorul public acordat pentru un proiect de investiţie nu va putea depăşi un milion de euro/proiect, fondurile totale alocate fiind de 476,1 milioane euro.

În document se mai arată că suprafaţa contractată pentru irigaţii până la 30 aprilie 2009 este de 563.000 hectare, din care 99% sunt contractate cu organizaţiile utilizatorilor de apă.

Liderii coaliţiei au decis ca ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, să prezinte miercuri, în şedinţa de Guvern, o strategie de urgenţă care să prevadă extinderea sistemelor de irigaţii, având în vedere prognoza de secetă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici