Guvernul prelungeşte cu un an termenul de vânzare a 10% din acţiunile Electrica Moldova şi Oltenia

Guvernul a prelungit cu un an, până la 31 decembrie 2013, dreptul angajaţilor Electrica Moldova şi Electrica Oltenia de a cumpăra până la 10% din acţiunile celor două filiale ale companiei de stat Electrica SA.

Urmărește
155 afișări
Imaginea articolului Guvernul prelungeşte cu un an termenul de vânzare a 10% din acţiunile Electrica Moldova şi Oltenia

Guvernul prelungeşte cu un an termenul de vânzare a 10% din acţiunile Electrica Moldova şi Oltenia (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Termenele de vânzare a acţiunilor expiră în 31 decembrie 2012.

Distribuitorii şi funrizorii de energie electrică Electrica Moldova şi Electrica Oltenia au fost privatizaţi în 2005, fiind preluaţi de grupul german E.ON, respectiv de compania cehă de stat CEZ.

De la privatizare până în prezent, Guvernul a prelungit în fiecare an termenul de vânzare a 10% din acţiunile filialelor Electrica privatizate, dar nu a finalizat nicidată transferul.

Noua prelungire a termenului este justificată de Executiv prin necesitatea ca prevederile în cazul celor două companii să fie armonizate cu cele referitoare la societăţile comerciale E.ON Moldova Distribuţie E.ON Energie România.

Potrivit unor surse din piaţa energetică, Curtea Constituţională a României va decide dacă acordarea către angajaţi a până la 10% din acţiunile fostei Electrica Moldova este constituţională, după ce Curtea de Arbitraj de la Paris, unde se judecă un proces între Electrica şi E.ON, a admis o cerere în acest sens a grupului energetic german.

"E.ON a cerut Curţii de Arbitraj să-i admită cererea de a se adresa Curţii Constituţionale în privinţa prevederii din contractul de privatizare a Electrica Moldova că angajaţii au dreptul la 10% din acţiuni. E.ON consideră că acestă prevedere este neconstituţională", au declarat recent pentru MEDIAFAX surse din piaţa energetică.

Grupul german a deschis anul trecut o acţiune la Curtea de Arbitraj de la Paris, acuzând Electrica SA că nu vrea să vândă către E. ON acţiunile la companiile succesoare ale Electrica Moldova, care în 2007 s-a scindat în mai multe firme.

În acelaşi litigiu, Electrica a dat în judecată E.ON, susţinând că grupul german că a încălcat o serie de prevederi din contractul de privatizare, şi cerând despăgubiri de aproape 50 milioane euro.

Electrica SA este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici