- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.06.2013, 17:38)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul reduce componenţa ASF şi impozitează salariile compensatorii cu 85%. Ponta: "E clar că intenţiile bune au fost înţelese greşit de cei numiţi acolo"
Numărul de membri din cadrul Consiliului de conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) va fi redus, iar salariile compensatorii vor fi impozitate cu 85%, astfel de plăţi, în cuantum net de câte 230.000 net, fiind deja acordate pentru trei foşti membri ai CSA, a afirmat premierul Victor Ponta.
Urmărește
1121 afișări
Guvernul reduce componenţa ASF şi impozitează salariile compensatorii cu 85%. Ponta: "E clar că intenţiile bune au fost înţelese greşit de cei numiţi acolo" (Imagine: Shutterstock)
Într-un comunicat transmis de Guvern la finalul şedinţei este anunţat că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care reduce numărul de membri ai Consiliului de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară de la 17 la 11, obligă Autoritatea de Supraveghere Financiară să vireze la bugetul de stat o cotă de 80% din excedentul bugetului de venituri şi cheltuieli înregistrat la sfârşitul anului şi, prin excepţie de la prevederile Codului Fiscal, stabileşte o cotă de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul ASF şi din cadrul autorităţilor care au fost reorganizate prin înfiinţarea ASF.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Reducerea numărului de posturi în conducerea ASF este operată la doar o lună de la înfiinţarea instituţiei.
"Săptămâna această vom avea o ordonanţă de urgenţă, o să reducem numărul de membri, de la 19 (17-n.r.) la 11, este clar că intenţiile bune au fost înţelese greşit de cei numiţi acolo, şi o să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei şi le-au dat tot lor", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.
El a afirmat că au fost acordate deja astfel de salarii compensatorii, de câte 230.000 euro net, pentru trei foşti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), respectiv pentru Dan Constantinescu, Albin Biro şi Daniela Popa, fiind înregistrate şi alte astfel de cereri.
"Cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult. Ideea că pui monopol de stat pe un domeniu, după care te îmbogăţeşti cu obrazul cât mai gros este un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România şi aş vrea să punem capăt la aceste practici. Am înţeles, e bine să fie plătiţi bine, dar totuşi salariul din martie de 25.600 euro pentru preşedintele de la Asigurări, de exemplu, cred că e exagerat şi că, dacă sunt atât de performanţi aceşti oameni, îşi vor găsi în zona privată unde să lucreze şi unde, bineînţeles, nu o să-i plătească nimeni cu atât", a afirmat şeful Guvernului.
Ministrul Finanţelor a anunţat, luni, că Guvernul va aproba, marţi, o ordonanţă de urgenţă pentru impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii încasate de cei care au făcut parte din consiliile de supraveghere ale fostelor comisii din care s-a format Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Autoritatea a fost înfiinţată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Şi premierul a declarat anterior că doreşte taxarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care şi le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a înfiinţat Autoritatea de Supraveghere Financiară, arătând că nu este vorba de o impozitare, ci de o "taxă pe obraz gros".
ASF este condusă în prezent de un consiliu format din 17 membri.
Cele trei foste comisii de supraveghere erau conduse de 19 comisari. Potrivit declaraţiilor făcute de premierul Ponta, fostul preşedintele Daniel Tudor al CSA câştiga 188.000 lei pe lună (40.000 euro), Carmen Negoiţă, fostul preşedinte al CNVM - 80.000 lei pe lună (18.000 euro), iar Marian Sârbu, fostul şef al CSSPP , 14.000 euro.
În prezent, Tudor ocupă funcţia de vicepreşedinte pe asigurări la ASF, iar Sârbu este membru neexecutiv la ASF.
Luând în calcul aceste cifre, rezultă că fostul preşedinte al CNVM Carmen Negoiţă ar putea primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, în timp ce foştii comisari ai CSA vor lua peste 500.000 euro.
Personalul ASF nu este plătit de la bugetul de stat, iar autoritate se autofinanţează.
Salariile compensatorii achitate foştilor conducători ai autorităţilor comasate în ASF, până la 9 salarii în cazul CNVM sau până la 19 salarii în cazul CSA, au fost plătite de către fostele instituţii conform contractelor încheiate la începutul mandatelor cu acestea.
ASF este condusă de Radu Ruşanu, care primeşte un salariu de 14.000 de euro pe lună.
Salariul prim-vicepreşedintelui Daniel Dăianu este de 95% din cel al preşedintelui, iar cei trei vicepreşedinţi au un salariu lunar de 90% din salariul preşedintelui.
Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare câte 3.600 euro pe lună.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ponta: Vreau taxă de 85% la salariile compensatorii la fostele comisii ASF. Nu e impozitare, e o taxă pe obraz gros
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe