Guvernul renunţă la intenţia de a limita la 100 hectare terenul agricol deţinut de o persoană fizică

Guvernul renunţă la intenţia de a limita la 100 de hectare suprafaţa de teren agricol pe care o poate deţine o persoană fizică, cetăţean român sau din alt stat UE, menţinând însă condiţiile la cumpărare privind cunoştinţele în domeniul agricol şi perioada minimă de activitate în acest sector.

Urmărește
678 afișări
Imaginea articolului Guvernul renunţă la intenţia de a limita la 100 hectare terenul agricol deţinut de o persoană fizică

Guvernul renunţă la intenţia de a limita la 100 hectare terenul agricol deţinut de o persoană fizică

"Pentru a putea cumpăra teren agricol în România situat în extravilan, dobânditorul persoană fizică trebuie să îndeplinească una din următoarele condiţii: a) să facă dovada că are cunoştinţe de bază în domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanţă de urgenţă; b) să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanţă de urgenţă; c) să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pe terenurile situate în extravilan deţinute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, potrivit normelor metodologice", potrivit prevederilor unui proiect de ordonanţă de urgenţă, care se regăseau şi într-un proiect de lege elaborat în luna septembrie.

În proiectul de lege era menţionat că persoanele fizice nu vor putea deţine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan.

De asemenea, sunt menţinute în proiectul de ordonanţă referirile din proiectul de lege privind dreptul de preempţiune la cumpărarea terenurilor.

Astfel, coproprietarii persoane fizice, vecinii persoane fizice, arendaşii, persoanele fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşară activităţi agricole în localitatea unde se află terenul, dar şi statul, vor avea drept de preempţiune la cumpărare.

Prin acest act normativ, Guvernul urmăreşte printre altele comasarea terenurilor agricole în vederea creşterii dimensiunii fermelor agricole şi constituirea exploataţiilor viabile economic.

Piaţa funciară va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, astfel că va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii din UE.

Prevederile ordonanţei se vor aplica persoanelor fizice, cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE), precum şi apatrizilor cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE).

Cetăţeanul unui stat terţ şi apatridul cu domiciliul într-un stat terţ pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe bază de reciprocitate, se mai spune în proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici