- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.11.2012, 17:26)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul ridică preţul la care Electrica va vinde către Enel din acţiunile la Electrica Muntenia Sud
Guvernul a ridicat preţul la care Electrica va vinde Enel câte 13,57% din acţiunile deţinute la Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, de la 107,075 euro/acţiune la 124,60 euro/acţiune, dorind acum să încaseze peste 521 milioane euro, cu 73 milioane euro mai mult decât calcula iniţial.
Urmărește
431 afișări
Guvernul ridică preţul la care Electrica va vinde către Enel din acţiunile la Electrica Muntenia Sud (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
O hotărâre adoptată marţi de Executiv stabileşte că acţiunile pe care Electrica are dreptul să le vândă către Enel, în baza contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud (EMS), vor fi cedate la un preţ de 124,60 euro/acţiune, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.
Electrica vinde 3.683.736 acţiuni deţinute la Enel Distribuţie Muntenia şi 502.328 acţiuni la Enel Energie Muntenia, reprezentând 13,57% din totalul acţiunilor deţinute de stat la cele două societăţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În urmă cu două săptămâni, aceeaşi sursă afirma că aceste acţiuni vor fi vândute la un preţ unitar de 107,075 euro. Preţul era anunţat atunci după o discuţie pe această temă în şedinţa de guvern.
Conform noului anunţ al Guvernului, preţul total de vânzare a acţiunilor se ridică la 521,5 milioane euro.
În urmă cu două săptămâni, suma de încasat era estimată la 448,2 milioane euro, bazată atunci pe un preţ mai mic pe acţiune.
Şi în urmă cu două săptămâni, ca şi acum, Guvernul a anunţat că valorile sunt incluse în raportul firmei de consultanţă KPMG.
Electrica mai deţine câte 23,57% din acţiunile Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, din care câte un pachet de 10% este rezervat angajaţilor Electrica.
Electrica Muntenia Sud a fost preluată de Enel printr-o tranzacţie finalizată în 2008 şi divizată în două companii, pe tipuri de activitate.
Conform contractului de privatizare încheiat cu Enel în 2007, Electrica are opţiunea de vinde către grupul italian, iar investitorul are obligaţia să cumpere, pachetele de câte 13,57% din acţiunile celor două companii care înglobează activele şi operaţiunile fostei Electrica Muntenia Sud.
În ultimii doi ani, Electrica nu a activat această clauză de vânzare a acţiunilor.
Prin vânzarea a 50% din acţiunile EMS, grupul italian Enel a plătit direct statul român 394,8 milioane euro. Tranzacţia a presupus însă ca investitorul italian să ajungă la o participaţie de 64,4%, printr-o majorare de capital de 425 milioane euro. Enel a achiziţionat astfel 9.565.473 acţiuni ordinare, fiecare cu o valoare nominală de 10 lei, şi a subscris pentru alte 10.301.278 acţiuni nominative ordinare dematerializate, tot cu o valoare nominală de 10 lei fiecare.
La sfârşitul anului 2009, preţul a fost ajustat în sus cu 38 de milioane euro, suma plătită statului urcând astfel la 432,9 milioane euro.
Într-un raport prezentat în vara anului trecut, Enel Investment Holding estima că pachetul de 23,57% din acţiunile Enel Distribuţie Muntenia, incluzând astfel şi acţiunile rezervate angajaţilor Electrica, are o valoare de 330 milioane euro, în urcare de la 272 milioane euro la 31 decembrie 2010.
În cazul Enel Energie Muntenia, participaţia de 23,57% deţinută încă de Electrica era evaluată de grupul iutalian la 58 milioane euro, faţă de 48 milioane euro în decembrie 2010.
Enel Energie Muntenia şi Enel Distribuţie Muntenia alimentează cu energie municipiul Bucureşti şi judeţele Giurgiu şi Ilfov, deservind circa 1,1 milioane de clienţi.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10