Guvernul se aşteaptă la o posibilă adâncire a recesiunii

Guvernul estimează o adâncire puternică a recesiunii economice, dacă România va fi afectată de secetă sau inundaţii şi se va confrunta cu creşteri de preţuri externe la petrol sau gaze, iar contracţia va continua în prima parte din 2010, ulterior tendinţa fiind una crescătoare, dar aproape de zero.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Guvernul se aşteaptă la o posibilă adâncire a recesiunii

Guvernul se aşteaptă la o posibilă adâncire a recesiunii (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

Executivul arată, în proiectul revizuit al Programului de convergenţă, obţinut de MEDIAFAX, că anul 2009 prezintă în continuare incertitudini şi riscuri majore, având în vedere că economia trece printr-o criză gravă care afectează diferit fiecare stat în parte, inclusiv România.

O reacţie negativă mult mai puternică a economiei mondiale la problemele sectorului financiar ar putea avea, în opinia autorităţilor, un impact negativ şi asupra economiei româneşti, prin reducerea pieţelor de export pentru produsele româneşti.

De asemenea, pe plan intern există riscul unor condiţii climatice defavorabile pentru agricultură, precum seceta sau inundaţiile, ceea ce ar diminua oferta de produse agro-alimentare, reducând autoconsumul şi crescând importurile pentru a acoperi cererea.

"Dacă aceste riscuri vor fi însoţite şi de altele legate de preţurile internaţionale ale petrolului şi gazelor naturale sau ale produselor alimentare, este posibil ca economia românească să se adâncească mai puternic în recesiune. Această evoluţie este, desigur, şi consecinţa impactului asupra ofertei interne a reducerii cererii, ca urmare a dificultăţilor de angajare pe piaţa muncii şi a reducerii veniturilor", se arată în document.

Pentru 2009, prognoza macroeconomică ia în calcul faptul că tendinţa de contracţie a activităţii economice se va manifesta pe întreaga durată a anului, cererea internă urmând să se diminueze puternic, cu o scădere de 4,1% a consumului privat şi de 6,5% a formării brute de capital fix. Consumul guvernamental se va diminua cu 11%, în condiţiile acţiunilor de ajustare a deficitului bugetar.

Corespunzător scăderii ofertei interne, este de aşteptat ca dezechilibrele externe să se adâncească, deficitul comercial să se majoreze, iar defictul de cont curent, în loc să se reducă ca pondere în PIB, eventual să-şi menţină ponderea la un nivel comparabil cu cel din 2008.

Pentru 2010, prognoza prevede o continuare a restrângerii activităţii economice în prima parte a anului, după care economia va reveni la o creştere economică pozitivă, ceea ce va face posibilă o creştere reală a PIB pe întregul an de 0,1%.

În condiţiile consolidării situaţiei la nivel global şi depăşirii momentului critic al crizei economice şi financiare, Guvernul se aşteaptă la o accelerare a creşterii economice în 2011, până la 2,4%.

"Aceste ritmuri iau în considerare ipoteza că că mediul economic intern şi internaţional se va îmbunătăţi, piaţa financiară se va stabiliza, iar măsurile de stimulare vor încuraja investiţiile şi consumul privat", se atenţionează în document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici