Guvernul se conformează deciziei CE de reducere a cotei de emisii, dar insistă pentru anulare

Guvernul s-a conformat, conform procedurilor, deciziei Comisiei Europene de reducere a cotei de emisii poluante pentru fiecare instalaţie industrială în parte, dar îşi menţine solicitarea adresată Tribunalului Comunităţilor Europene de a anula această hotărâre.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Guvernul se conformează deciziei CE de reducere a cotei de emisii, dar insistă pentru anulare

Guvernul se conformează deciziei CE de reducere a cotei de emisii, dar insistă pentru anulare

România a cerut Tribunalului Comunităţilor Europene, la sfârşitul anului trecut, să anuleze decizia Comisiei Europene de a reduce cota României de emisii poluante, invocând depăşirea atribuţiilor şi încălcarea principiului nediscriminării, aceasta fiind prima acţiune în instanţă a Guvernului împotriva unei hotărâri a Comisiei.

Conform regulilor, decizia Comisiei rămâne valabilă până la hotărârea Tribunalului.

Şeful DAE, Adrian Ciocănea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, a spus că România nu are motive să oprească acţiunea în justiţie împotriva CE în cazul cotelor de emisii poluante, referindu-se la informaţiile conform cărora Comisia ar putea mări cotele alocate României.

"Noi avem o procedură pornită la Tribunalul de Primă Instanţă. Această procedură nu este oprită. Nu avem motive să oprim procedura pentru că nu ştim dacă aceste informaţii au legătură cu ceea ce noi am invocat", a spus Ciocănea.

El a adăugat că nu poate să se pronunţe asupra posibilităţii renunţării de către România la o acţiune în justiţie în cazul în care CE va accepta o cotă mai mare de emisii de dioxid de carbon.

Surse europene citate de Reuters au anunţat, marţi, că CE le va permite celor mai sărace state membre UE, România şi Bulgaria, să îşi sporească emisiile de gaze cu până la 20 la sută până în 2020 faţă de nivelul înregistrat în 2005, conform unui plan care va fi prezentat săptămâna viitoare.

Sursele au declarat că cele 15 state membre mai vechi vor fi nevoite să îndeplinească obiectivul european de reducere a emisiilor de carbon cu 20 la sută până în 2020, comparativ cu nivelul din 1990, cu obiective naţionale stabilite în conformitate cu PIB-ul ţării.

Un document al Comisiei Europene arată că eforturile ar trebui împărţite "pe baza principiului de solidaritate între statele membre".

Potrivit acestor propuneri, care pot fi încă modificate înainte de data de 23 ianuarie, când va fi făcut anunţul, cele mai vechi state membre vor fi nevoite să reducă emisiile de dioxid de carbon, principalul gaz responsabil pentru încălzirea globală, cu până la 20 la sută faţă de nivelul din 2005.

Sursele au precizat că România şi Bulgaria, cele mai sărace state membre care au aderat la blocul european la 1 ianuarie 2007, vor avea o libertate mai mare de a-şi spori emisiile de gaz, deoarece trebuie să recupereze întârzierile din dezvoltarea economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici