Vâlcov a vorbit de un lobby puternic, şi local dar şi pe plan extern, venit din anumite zone, ceea ce ar putea duce la pierderi, din cauza reducerii ratingului de ţară. „Indirect sau direct e un şantaj care la adresa guvernului”, a susţinut Darius Vâlcov. El spune că în condiţiile în care România nu se află ca ţară între primele 10 sau 20 de naţiuni ale lumii, trebuie să participe în acest joc global de pe poziţia pe care se află.
Vâlcov spune că din OUG 114 ar avea de câştigat o mare parte a mediului de afaceri, nemulţumiri apărând în cazul a patru zone afectate – comunicaţiile, energia, sistemul bancar şi administrarea fondurilor de pensii.
„Analiza BNR privind efectele OUG 114 pleacă de la o idee greşită”
Analiza pe care BNR a efectuat-o în privinţa efectelor OUG 114 asupra sistemului bancar pleacă de la ideea greşită că taxa pe lăcomie se plăteşte tot timpul, în realitate sub un nivel al ROBOR de 2% taxa nu se mai plăteşte, a declarat duminică Darius Vâlcov, consilier al premierului, la Antena 3.
Vâlcov a spus că documentul BNR privind efectele OUG 114 asupra băncilor a fost analizat în biroul liderului PSD Liviu Dragnea, că au fost făcute comparaţii cu Europa, dar că nu s-a renunţat la principiile care au stat la baza actului normativ.
Senatorul liberal Forin Cîţu a susţinut săptămâna trecută, pe Facebook, că liderul PSD Liviu Dragnea a primit studiul de impact al OUG 114 făcut de BNR la finele anului trecut, că a fost „şocat” de concluziile acestuia şi că a avut o discuţie cu ministrul Finanţelor şi consilierul guvernamental Darius Vâlcov.
Vâlcov spune că pentru discuţiile cu BNR au fost pregătite analize nu numai pe efectele OUG 114, ci şi pentru alte măsuri. El a oferit exemplul efectelor induse de creşterea dobânzii de politică monetară de către BNR, care a redus între 0,5% şi 1% din creşterea economică din 2018, sau măsura limitării gradului de îndatorare a populaţiei de la 60% la 40% din venituri, măsură care va reduce creşterea economică a anului 2019 cu 0,2 – 0,4%.