Guvernul speră să obţină 300-350 milioane lei prin vânzarea a 10% din Nuclearelectrica

Guvernul speră să obţină 300-350 milioane lei prin oferta de vânzare pe bursă a 10% din acţiunile deţinute de stat la Nuclearelectrica, o tranşă reprezentând 85% din aceste titluri urmând să fie alocată investitorilor instituţionali, a anunţat ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă.

Urmărește
162 afișări
Imaginea articolului Guvernul speră să obţină 300-350 milioane lei prin vânzarea a 10% din Nuclearelectrica

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Sperăm să obţinem 300-350 milioane lei, cam asta ar putea să fie maximul posibil", a spus Niţă.

Numărul total de acţiuni oferite este de 25.368.236 titluri, a afirmat ministrul.

Într-un comunicat transmis ulterior de Guvern se arată însă că, în cadrul acestei oferte, se scot la vânzare un număr de 28.100.395 acţiuni nou emise, reprezentând "1,077%" din capitalul social existent.

Într-un nou comunicat, Guvernul a revenit asupra informaţiei anterioare cu precizarea că cele 28.100.395 acţiuni reprezintă de fapt 11,077% din capitalul social existent.

"85% din acţiuni vor fi oferite investitorilor instituţionali, iar diferenţa la investitorii de retail, în două tranşe, respectiv subscrieri mici care au valoare maximă până la 15.000 de acţiuni şi 5% cei care vor cumpăra peste 15.000 de acţiuni. Noi am dori o subscriere cât mai mare, mizăm la investitorii instituţionali să fie în jur de 150% sau peste, şi în funcţie de asta sperăm să obţinem un preţ cât mai bun. Eu aş vrea să obţin cât mai mult, dar trebuie să facem un raport între capitalul social, undeva la 2,5 miliarde lei, şi ceea ce putem obţine în condiţiile în care energia nucleară nu este foarte simpatizată de către investitori. Ştiţi ce s-a întâmplat în Japonia, la Fukushima, şi asta a avut o consecinţă asupra investitorilor", a spus Niţă.

El a arătat că va fi convocată Adunarea Generală a Acţionarilor şi publicat prospectul de emisiune, întregul proces fiind estimat să dureze până în jurul datei de 10 iulie.

Acţionarii privaţi existenţi ai Nuclearelectrica vor avea drept de preferinţă de subscriere pentru pachetul de acţiuni nou emise, conform comunicatului transmis de Guvern.

"Intervalul de preţ de subscriere aprobat de Guvern va fi menţionat în prospect pentru a oferi atât emitentului, cât şi investitorilor confortul că există suficientă flexibilitate pentru a atinge punctul de echilibru dintre cerere şi ofertă, astfel încât să poată finaliza oferta, chiar în contextul unei pieţe volatile", se arată în comunicat.

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern obţinut săptămâna trecută de MEDIAFAX, acţiunile ar urma să fie împărţite în trei tranşe, similar ofertei de la Transgaz. Una va fi destinată investitorilor instituţionali şi salariaţii Nuclearelectrica, iar alte două destinate investitorilor de retail, în funcţie de volumul subscrierilor, potrivit proiectului.

Înainte de listarea la Bursă, Nuclearelectrica va emite acţiuni noi, pentru majorarea capitalului cu 11,077%, din care 10% vor fi vândute la bursă, iar 1,077% vor putea fi cumpărate de Fondul Proprietatea, în baza dreptului de preferinţă.

Fondul Proprietatea deţine în prezent 9,72% din acţiunile Nuclearelectrica, însă cel mai probabil nu va cumpăra acţiunile care îi revin la majorarea capitalului, având în vedere unele declaraţii din luna aprilie ale managerului FP, Greg Konieczny. În AGA de bilanţ din luna aprilie, Konieczny le-a spus acţionarilor că Fondul Proprietatea ar participa la ofertele pe care le va derula statul doar dacă va primi un discount foarte mare.

Dacă acţiunile ar fi fost vândute la preţul la care Fondul Proprietatea a evaluat participaţia sa la Nuclearelectrica, la finele lunii aprilie, valoarea ofertei pentru 10% din titlurile producătorului de energie ar fi fost de aproape 666 milioane lei (154 milioane euro).

Listarea Nuclearelectrica este intermediată de consorţiul format din firmele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities.

Compania este sub autoritatea Ministerului Economiei, statul deţinând 90,28% din acţiuni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici