Guvernul ungar şi banca centrală vor de urgenţă un acord cu FMI

Guvernul ungar a făcut un pas important spre detensionarea relaţiei cu FMI şi Comisia Europeană, premierul Viktor Orban anunţând vineri, după o întâlnire la invitaţia guvernatorului Andras Simor, că executivul şi banca centrală vor de uregnţă încheierea unui acord de finanţare externă.

Urmărește
271 afișări
Imaginea articolului Guvernul ungar şi banca centrală vor de urgenţă un acord cu FMI

Guvernul ungar şi banca centrală vor de urgenţă un acord cu FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Forintul s-a apreciat puternic, cu 0,5%, după ce a înregistrat în această săptămână mai multe minime record în raport cu euro. Costurile de finanţare ale Ungariei sunt de aseemnea în scădere pe pieţele secundare, după ce au atins niveluri record în ultimele zile.

"Guvernul şi banca centrală au căzut de acord că încheierea unui acord cu FMI cât mai curând posibil este în interesul economiei", a declarat Orban după o rundă de discuţii între guvern şi banca naţională a Ungariei.

Guvernul Orban se pregăteşte pentru negocieri dure cu reprezentanţii FMI şi CE care vor merge la Budapesta în următoarele săptămâni.

Oficialii instituţiilor financiare internaţionale au suspendat în decembrie discuţiile cu Ungaria, din cauza unui proiect de lege care ar restrânge independenţa băncii centrale.

Din cauza presiunilor de pe pieţele financiare, guvernul şi-a nuanţat poziţia în privinţa legislaţiei criticate de CE şi FMI şi a indicat că este pregătit de concesii şi compromisuri pentru a relua cât mai urgent discuţiile.

Orban a precizat, vineri, că întâlnirea dintre guvern şi banca naţională a avut loc la iniţiativa guvernatorului Simor.

Relaţiile dintre Simor şi executiv au fost tensionate încă din 2010, după venirea partidului Fidesz la putere. Partidul a criticat în repetate rânduri banca centrală pentru menţinerea dobânzilor la niveluri prea ridicate şi pentru că nu ar susţine politica economică "pro-creştere" prin măsuri adecvate de politică monetară.

Banca centrală a Ungariei a fost nevoită să majoreze de mai multe ori dobânda de politică monetară în mandatul guvernului Fidesz, pentru a combate aprecierea forintului şi retragerile de capital. Dobânda cheie din Ungaria este acum la 7%, cel mai ridicat nivel din UE, iar mulţi economişti consideră că, în lipsa unui acord cu FMI, banca naţională ar putea fi nevoită să opereze noi majorări agresive ale indicatorului în următoarele luni.

Banca centrală a anunţat vineri, într-un comunicat, că Andras Simor va purta de acum înainte discuţii la intervale regulate cu ministrul economiei şi va folosi "instrumentele disponibile pentru a asigura stabilitatea economiei ungare".

Cursul valutar a urcat vineri la 317,45 forinţi/euro, de la maximul record de 324,2 forinţi atins joi.

De la preluarea puterii, partidul Fidesz şi premierul Viktor Orban au întărit controlul exercitat asupra media şi justiţiei, au naţionalizat fondurile private de pensii şi au introdus o taxă specială în sistemul bancar, măsuri criticate în comunitatea internaţională.

Comisia Europeană a cerut Budapestei să găsească o modalitate de a da asigurări investitorilor străini şi guvernelor partenere în privinţa intenţiilor sale. Reprezentanţii guvernului ungar se vor întâlni săptămâna viitoare cu oficiali FMI pentru discuţii informale, însă Comisia Europeană nu a decis încă dacă va relua discuţiile cu Ungaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici