- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.05.2011, 14:51)
- Ovidiu Bărbulescu , , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul va constitui un fond de investiţii pentru IMM-uri profitabile, dar în criză de lichidităţi
Guvernul va constitui un fond de investiţii, alimentat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM, Fondul Român de Contragarantare şi Eximbank, pentru finanţarea IMM-urilor profitabile, dar temporar în criză de lichidităţi, şi va promova un sistem de finanţare a firmelor mici necotate la bursă.
Urmărește
460 afișări
Guvernul va constitui un fond de investiţii pentru IMM-uri profitabile, dar în criză de lichidităţi (Imagine: Shutterstock)
Măsurile pregătite cu scopul îmbunătăţirii mediului de afaceri au fost incluse de Guvern în Programul Naţional de Reformă pentru perioada 2011-2013, document obţinut de MEDIAFAX.
"În conformitate cu strategiile de dezvoltare a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM şi Fondului Român de Contragarantare, se va înfiinţa un fond de investiţii cu capital de risc, constituit prin participarea la formarea capitalului social a acestor două instituţii şi a Eximbank, dar deschis şi altor bănci /instituţii financiare interesate. Scopul acestui fond este operaţionalizarea capitalului de risc pentru start-up-uri şi pentru finanţarea IMM-urilor profitabile aflate în criză de lichiditate conjuncturală", se arată în document.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
Manmohan Singh, fostul prim-ministru al Indiei, a fost incinerat astăzi în cadrul unui omagiu naţional
O altă măsură avută în vedere de Guvern este atragerea de micro-capital non-bancar (operaţiune denumită "Angel capital" în Marea Britanie) către afacerile de mică dimensiune.
Denumită în document reţea de tip "business angels" sub forma unui ONG-asociaţie, viitorul sistem de finanţare este prezentat drept o alternativă, la nivel micro, a Bursei de Valori, care să atragă capital dinspre investitorii individuali sau reţele ale acestora înspre firme mici, necotate pe piaţa de capital.
"În România nu există şi nu a existat o măsură care să stimuleze atragerea de micro-capital non-bancar (Angel capital) către afacerile de mică dimensiune. Acţiunea se constituie ca o alternativă, la nivel micro, a Bursei de Valori, atrăgând capital dinspre investitorii individuali sau reţele ale acestora înspre firme mici, necotate pe piaţa de capital. Măsura contribuie la rezolvarea problemelor accesului la finanţare pentru IMM-uri, precum şi la întărirea capacităţii de management a acestora prin transferul de know-how din partea unor investitori cu experienţă ce deja au avut succes în afacerile lor", se arată în document.
Registrul taxelor parafiscale va fi revizuit cu scopul reducerii până în 2012 cu 25% a "poverii administrative", Guvernul arătând că, în ciuda reformei din 2009, în România există un număr important de astfel de taxe care trebuie suportate de întreprinzători şi că majoritatea sunt "jenante" nu neapărat prin sumele de achitat, ci prin resursele de timp adiţionale pe care le cheltuiesc firmele pentru a achita respectivele taxe.
Guvernul intenţionează să introducă şi vouchere destinate proiectelor mici inovative, care să fie oferite la cerere către întreprinderi mici şi mijlocii pentru achiziţionarea liberă de pe piaţă de servicii de cercetare/dezvoltare/consultanţă inovativă.
Executivul apreciază că introducerea unor astfel de vouchere va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, deoarece rezolva accesul companiilor mici la finanţare pentru activităţi reduse de cercetare/consultanţă care sunt necesare pe termen scurt (când se sesizează oportunitatea de afaceri) şi pentru care nu este rentabil să fie pregătit un proiect stufos pentru aplicarea la fondurile europene sau naţionale. În prezent, arată Executivul, schema actuală de parteneriate între firme şi instituţii de cercetare este prea rigidă pentru proiecte de valoare mică, costurile administrative fiind semnificative.
Va fi înfiinţat şi un organism care să coordoneze politicile guvernamentale de dezvoltare a economiei, denumit "Consiliul Naţional de Competitivitate", urmând să fie numit şi un ministru-delegat pe probleme de competitivitate care să pună în aplicare hotărârile Consiliului, argumentul Guvernului pentru o astfel de instituţie cu rol strategic fiind că în prezent "există o problemă acută de coordonare la nivelul Executivului în ceea ce priveşte dezvoltarea competitivă a economiei, iar intervenţiile publice, din fonduri naţionale sau europene, sunt disparate, lipsind viziunea de ansamblu".
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe