- Home
- Economic
- BRUXELLES, (22.05.2013, 21:50)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul va eşalona subvenţia la energia regenerabilă
Guvernul va eşalona subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă deoarece România are în prezent "cel mai generos" sistem de acordare a certificatelor verzi, pe care însă nu mai reuşeşte să îl susţină.
Urmărește
973 afișări
Guvernul va eşalona subvenţia la energia regenerabilă (Imagine: Mediafax Foto)
Întrebat de jurnalişti dacă Guvernul va diminua subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă, premierul Victor Ponta, prezent la Bruxelles, a răspuns că acestea nu vor fi diminuate, ci eşalonate.
"Nu le diminuăm, ci le eşalonăm, pentru că este vorba totuşi de investiţii şi vreau să dăm un semnal de păstrare a beneficiilor investiţiilor. Facem o anumită reeşalonare care să facă sustenabilă în primul rând activitatea economică, pentru că mari uzine sunt afectate de creşterea preţului la energie şi de plata certificatelor verzi, dar în acelaşi timp şi pentru populaţie, pe factura fiecăruia dintre noi apar certificatele verzi, ori încercăm să facem un tip de reeşalonare, să împingem puţin subvenţiile", a spus Ponta, după lucrările Consiliului European.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
El a arătat că România are în prezent "cel mai generos" sistem de subvenţii, precizând că a afirmat şi în cadrul Consiliului European că energia regenerabilă este în prezent cea mai profitabilă investiţie în România, "în afaceri legale sau ilegale".
Întrebat dacă această reeşalonare ar însemna şi o scădere a valorii facturii pentru consumatori nonăcasnici, premierul a susţinut că această reeşalonare a plăţii şi a acordării de certificate verzi se reflectă atât în factura pentru populaţie, dar mai ales în factura pentru industrie.
Proiectul de act normativ pentru stabilirea noului sistem de subvenţionare va fi analizat de Guvern săptămâna viitoare, fiind pregătite şi discuţii cu reprezentanţii producătorilor de energie regenerabilă pentru a-i asigura de securitatea investiţiilor.
"Cred că România a fost prea optimistă, ne-am grăbit să fim foarte generoşi şi acum se dovedeşte că nu reuşim", a adăugat Ponta.
La finalul lucrărilor Consiliului European, premierul Victor Ponta a afirmat că România îşi va balansa politica de subvenţionare a energiei regenerabile astfel încât costurile să fie suportabile atât pentru industrie, cât şi pentru populaţie.
Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei în luna aprilie, Guvernul va amâna, în perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, acordarea uenei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centralele eoliene şi centralele fotovoltaice, pentru a sista "creşterea necontrolată" a preţului electricităţii.
"În perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, după cum urmează: un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW; un certificat verde pentru centralele electrice eoliene; două certificate verzi pentru centralele electrice solare", se arată în proiect.
Nota de fundamentare a proiectului precizează că amânarea acordării acestor certifiate verzi nu afectează obiectivul României ca în 2020 ponderea în consumul brut a energiei regenerabile să fie de 24%.
"Creşterea accelerată a punerilor în funcţiune a centralelor electrice din surse regenerabile va avea un impact semnificativ în factura la consumatorul final, cu variaţii pe termen scurt între
60 lei/MWh şi 100 lei/MWh, fiind astfel necesară luarea unor măsuri care să conducă la sistarea efectului de creştere necontrolată a preţurilor la clienţii finali de energie electrică în
conditiile mentinerii competitivităţii sectorului industrial şi predictibilităţii cadrului legislativ privind promovarea energiei electrice produse din surse regenerabile", se spune în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Impactul în facturi în acest an al costurilor de achiziţie de către consumatori a certificatelor verzi este de aproximativ 53 lei/MWh, se spune în nota de fundamentare.
În prezent, sunt acordate şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi trei certificate pentru energia hidro.
Potrivit proiectului de act normativ, în perioada iulie - decembrie 2016, pentru centralele eoliene se va acorda un certificat verde, pentru microhidrocentralele (unităţi cu putere instalată de până la 10 MW) două certificate, iar pentru unităţile fotovoltaice patru certificate.
Totodată, producătorii de energie în panouri fotovoltaice şi cei în microhidrocentrale îşi vor recupera certificatele supuse amânării începând cu 1 ianuarie 2017, în timp ce producătorii de energie eoliană vor recupera certificatele din 1 ianuarie 2018, potrivit proiectului de act normativ.
Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.
Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.
În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final. Investiţiile derulate în construcţia de unităţ de producţie a energiei verzi depăşesc 3 miliarde de euro, fiind realizate în principal de companii private.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe