Guvernul vrea intrarea României în zona euro înainte de 2014

Guvernul lucrează la o strategie care să accelereze procedurile de intrare a României în zona euro, înainte de anul 2014, termen stabilit pentru finalizarea acestui proces, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

Urmărește
128 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea intrarea României în zona euro înainte de 2014

Guvernul vrea intrarea României în zona euro înainte de 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat de presă dacă România ar trebui să grăbească aderarea la zona euro, şeful Guvernului a răspuns afirmativ.

"Da, ar trebui grăbit acest proces, este şi în atenţia Guvernului acest lucru şi avem deja o strategie pentru accelerarea intrării în zona euro, înainte de 2014", a spus Boc.

Pentru ca un stat să poate adera la zona euro trebuie să îndeplinească o serie de condiţii legate de inflaţie, deficit bugetar, datoria publică, cursul de schimb şi dobânzi.

Astfel, inflaţia nu trebuie depăşi cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflaţiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut.

De asemenea, datoria publică se poate plasa la cel mult 60% din PIB, iar în perioada de doi ani în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM II) cursul trebuie să se menţină într-o marjă de 15% faţă de o paritate stabilită în raport cu euro.

O condiţie a tranziţiei la moneda euro este menţinerea monedei naţionale în ERM II pentru o perioadă de doi ani. Astfel, România ar trebui să intre în ERM II în anul 2012.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici