- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.05.2011, 15:54)
- Liviu Iancu , Liviu Iancu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul vrea să reducă limita de interzicere la construcţii pe litoral la 50-100 metri
Guvernul intenţionează să întărescă rolul autorităţii centrale din turism pe litoral şi să reducă zona costieră delimitată pe toată lungimea ţărmului şi în care sunt interzise construcţiile, de la 100-300 de metri la 50-150 de metri, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de MDRT.
Urmărește
556 afișări
Guvernul vrea să reducă limita de interzicere la construcţii pe litoral la 50-100 metri (Imagine: Cristi Cimpoes/Arhiva Mediafax Foto)
Proiectul de act normativ modifică OUG 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere.
"În scopul conservării condiţiilor ambientale şi valorii patrimoniale şi peisagistice din zonele situate în aproprierea ţărmului, se delimitează pe toată lungimea litoralului o fâşie de teren lată de 50-150 de metri, măsuraţi de la linia cea mai înaintată a mării, în funcţie de lăţimea zonei costiere, în care sunt interzise orice fel de construcţii definitive.
Această interdicţie se aplică, de asemenea, construcţiilor provizorii sau transportabile, structurilor de primire turistice cu funcţii de cazare, cu excepţia construcţiilor pescăreşti, precum şi a caravanelor", se arată în proiectul de ordonanţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
-
Marine Le Pen prezice alegeri prezidenţiale anticipate şi sfârşitul erei Macron
-
XAI, compania lui Elon Musk, vizează o finanţare suplimentară de miliarde
Interdicţia va fi aplicabilă şi structurilor turistice de cazare.
În prezent, suprafaţă delimitată pe toată lungimea litoralului, în care sunt interzise orice fel de construcţii definitive, este o fâşie de teren lată de 100-300 de metri măsuraţi de la linia cea mai înaintată a mării.
Actul normativ va abroga prevederea prin care delimitarea zonei costiere se realizează potrivit planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, "prin grija autorităţilor publice locale".
De asemenea, se propune împuternicirea de către Guvern a autorităţii administraţiei publice centrale pentru turism, alături de autoritatea administraţiei publice centrale pentru protecţia mediului, în vederea verificării statutului legal al proprietăţii în zona costieră.
Autoritatea administraţiei publice centrale pentru turism primeşte şi dreptul legal de a administra terenuri propritate publică a statului situate în zona costieră.
Autoritatea administraţiei publice centrale pentru turism şi autoritatea administraţiei publice centrale pentru amenjarea teritoriului şi urbanism vor participa la delimitarea zonei costiere şi la
clasificarea acesteia în zone funcţionale, precum şi la stabilirea regimului de folosire a zonei costiere.
Totodată, alături de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi gospodărirea apelor, şi autoritatea administraţiei publice centrale pentru turism poate administra terenurile proprietate publică a statului situate în zona costieră, plajele, cheiurile şi zonele de îmbăiere.
De asmenea, dacă acum doar autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi gospodărirea apelor poate să execute sau să autorizeze, inclusiv pe proprietatea privată, lucrări pentru colectarea datelor necesare delimitării pe uscat a proprietăţii publice în zona costieră, potrivit proiectului de act normativ, vor avea competenţe în acest sens şi autoritatea administraţiei publice
centrale pentru turism şi autoritatea publică centrală pentru amenajarea teritoriului şi urbanism.
Autoritatăţile pentru turism şi pentru amenajarea teritoriului şi urbanism se vor implica şi în clasificarea zonei costiere în zone funcţionale, alături de instituţiile care se ocupă cu acest lucru în prezent, respectiv autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi gospodărirea apelor, autoritatea publică centrală pentru agricultură, alimentaţie şi păduri.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:10
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
-
ieri, 22:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. Rusia încearcă să stabilească un punct de sprijin pe malul vestic al Niprului, fără intenţia de a ataca Hersonul / SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului