"Marţi va avea loc la Bucureşti şedinţa comitetului interstatal unde se va discuta acordul de asociere între agenţii economici implicaţi în realizarea oleoductului pentru constituirea companiei care va dezvolta proiectul", a spus secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF).
El a menţionat că dacă reprezentanţii companiilor implicate în proiect nu vor avea obiecţii, la sfârşitul întâlnirii va fi semnat şi acordul de asociere.
Documentul urma să fie semnat la finele lunii martie, însă parafarea a fost amânată din cauza instabilităţii politice din Serbia.
Oleoductul Pan European Oil Pipeline (PEOP), cu o lungime de 1.400 kilometri, va traversa România, Serbia, Croaţia şi Slovenia, spre Italia, şi va fi una dintre rutele directe de transport al petrolului din zona estică a Mării Negre către piaţa europeană.
Construcţia conductei, care presupune costuri de circa 3,5 miliarde de dolari, face parte din obiectivul Uniunii Europene de reducere a dependenţei energetice faţă de Rusia şi ţările din Orientul Mijlociu.
Capacitatea anuală a conductei va fi de 60-90 de milioane de tone de petrol (1,2-1,8 milioane de barili pe zi), iar finalizarea lucrărilor este estimată pentru 2012.
Companiile Oil Terminal Constanţa şi Conpet Ploieşti, cu activităţi în stocarea produselor petroliere şi transportul acestora, reprezintă statul român în proiect.