- Home
- Economic
- MIERCUREA CIUC, (27.08.2014, 13:42)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Harghita: Cea mai slabă producţie de miere din ultimii 50 de ani. Preţurile, mai mari cu 30 la sută - FOTO
Apicultorii din judeţul Harghita spun că în acest an au obţinut cea mai slabă producţie de miere din ultimii 50 de ani, din cauza temperaturilor scăzute şi a variaţiilor între minimele şi maximele zilnice şi că au fost obligaţi să ridice preţurile cu peste 30% pentru a acoperi pierderile.
Urmărește
512 afișări
Harghita: Cea mai slabă producţie de miere din ultimii 50 de ani. Preţurile, mai mari cu 30 la sută - FOTO (Imagine: Mediafax Foto)
"Din păcate, suntem foarte jos, un an cu producţie aşa de mică nu am mai întâlnit în ultimii 50 de ani. Faţă de anii precedenţi, când au ieşit la staţionar cel puţin 20 de kilograme de miere, am avut ani când am scos şi 40 de kilograme, acum între unul şi 3 - 4 kilograme au ieşit în tot sezonul apicol, deci este foarte prost", a declarat corespondentului MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor.
Stupăritul pastoral a fost la fel de modest în acest an, apicultorii afirmând că au reuşit să obţină, în cel mai bun caz, un sfert din cantităţile recoltate în anii precedenţi. De asemenea, culesul la salcâm a fost un eşec, întrucât primele luni de primăvară au fost ploioase, foarte reci, iar la începutul lunii aprilie a nins mai mult decât iarna în Harghita.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"De când facem noi stupărit, anul acesta a fost cel mai prost. Miere nu s-a făcut destulă la pastoral, la salcâm nu am scos nimic, la tei jumătate, iar în staţionar am scos două-trei kilograme, pentru familie", a spus Lajos Ferenc, un apicultor din Păuleni-Ciuc.
Lazar Tibor susţine că sunt numai câteva flori la care apicultorii plecaţi în pastorală au reuşit să obţină producţii de miere "destul de bune", cum este cazul culesului la floarea soarelui, la tei şi la rapiţă.
Apicultorul, care are o experienţă de peste 50 de ani în domeniu, a explicat că în această vară a fost frig în timpul nopţii, temperaturile coborând până la 2 grade Celsius în zonele montane, şi au existat variaţiile mari de temperatură, de peste 25 de grade Celsius, între valorile termice minime şi maxime pe parcursul zilei, care au dat peste cap bioritmul insectelor, dar şi pe cel vegetal.
"Aşa vară, cu temperaturi de două sau trei grade noaptea, cât au fost anul acesta, eu nu am întâlnit demult. În fiecare dimineaţă din august a trebuit să luăm câte o vestă pe noi, de frig, şi sub 10 grade este imposibil ca florile să mai producă nectar. Aceasta a fost problema şi totul s-a dat peste cap, albinele abia mai ies din stup, cercetătorii ies, caută, dar nu stau pe flori din cauză că nu mai găsesc nectar", a argumentat Lazar Tibor.
Apicultorii spun că, din cauza condiţiilor meteo şi a recoltei slabe de miere, cheltuielile cu întreţinerea albinelor în perioada de iarnă se vor dubla.
"În anii precedenţi, toamna mai aveam un pic de cules, care ne mai ajuta pentru rezerva de iarnă şi acum este imposibil, că florile au stagnat, nu mai au nectar. Acum este sfârşitul verii şi faţă de alţi ani, când am hrănit (albinele – n.r.) toamna cu până la 10 kilograme de zahăr, minimum 18 kilograme de zahăr trebuie să dăm fiecărei familii, pentru ca să putem avea provizii destule pentru iarnă", a precizat, la rândul său, Hatos Ferencz, un apicultor din Vlăhiţa.
În aceste condiţii, crescătorii de albine, în special cei care trăiesc exclusiv din stupărit, s-au declarat nevoiţi să crească preţul mierii.
În Harghita, mierea s-a scumpit, la producător, cu peste 30 la sută. Astfel, pentru un kilogram de miere de pădure, care se vindea anul trecut cu 22 sau 25 de lei, sunt apicultori care cer şi 35 de lei.
"Nu avem ce face, trebuie să creştem, pentru că avem cheltuieli mari şi trebuie să trăim din ceva, trebuie să ne menţinem familiile de albine peste iarnă şi ne trebuie bani şi pentru anul viitor, până la viitoarea recoltă. Noi am crescut deja preţurile cu 30-40 la sută, în funcţie de sortiment şi, dacă nu aveam miere de anul trecut, nu prea aveam ce vinde şi nici nu rezistam", a mai spus Lajos Ferenc.
Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Harghita susţine însă că preţul en-gros al mierii nu poate fi ridicat "la infinit", întrucât producătorii riscă să rămână cu mierea nevândută.
"După părerea mea, preţul nu se poate ridica la infinit, peste 30 la sută e deja prea mult. Trebuie înţeleasă şi cealaltă parte, care trebuie să cumpere mierea, pentru că este un aliment pentru sănătatea oamenilor, nu numai ca să guste, ci să o consume frecvent, zilnic o linguriţă, măcar, ar fi ideal", a afirmat Lazar Tibor.
Tot el a spus că, "din păcate", în magazine preţul mierii se va dubla, în urma aplicării adaosului comercial şi TVA la preţul de pornire.
Apicultorii susţin că recolta de miere este foarte slabă şi în celelalte ţări euroene, din cauza condiţiilor meteorologice.
Potrivit statisticilor, anul trecut România a exportat aproximativ 10.000 de tone de miere, reprezentând 70 la sută din producţia totală, valoarea exporturilor ridicându-se la 32 de milioane de euro.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe