„Dacă leul creşte semnificativ faţă de euro, datorită randamentului mai ridicat şi îmbunătăţirii apetitului pentru risc la nivel global, producţia economică ar putea fi afectată. Acest scenariu este acuzat de faptul că economia nu a profitat în întregime de perioada de cădere a monedei, iar acum se va confrunta probabil cu o monedă mai puternică. În consecinţă, BNR ar putea fi forţată să intervină pentru a slăbi poziţia leului, iar acesta este motivul pentru care estimăm că rata cursului de schimb nu va coborî sub 4 lei/euro – deşi nu excludem apariţia temporară a unor astfel de niveluri pe parcursul anului”, se arată într-o analiză ING.
Banca anticipează un curs de 4,15 lei/euro la sfârşitul primului trimestru, 4,25 lei/euro la jumătatea anului, respectiv 4,1 lei/euro la finalul lui 2010.
Referinţa BNR a crescut uşor joi, cu 0,71 bani, la 4,1286 lei/euro, după patru şedinţe consecutive de apreciere a monedei naţionale, iar, potrivit dealerilor, avansul cursului de schimb a fost determinat de cererea ridicată de euro din partea clienţilor comerciali.
Cursul publicat miercuri de Banca Naţională a coborât cu 1,4 bani, la 4,1215 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele nouă luni.