- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.08.2012, 12:26)
- Emil Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hidroelectrica cere scăderea livrărilor pe piaţa reglementată şi adaosuri mai mici la distribuitori
Hidroelectrica cere ANRE să-i recunoască preţul de cost, să plafoneze marjele de adaos ale transportatorilor şi distribuitorilor şi să permită reducerea cantităţii de energie livrate pe piaţa reglementată, unde compania ar urma să alimenteze doar populaţia şi instituţiile publice, nu şi firme.
Urmărește
341 afișări
Hidroelectrica cere scăderea livrărilor pe piaţa reglementată şi adaosuri mai mici la distribuitori (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Solicitările vin în contextul situaţiei dificile a companiei, aflată în insolvenţă, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi-a dat acordul de principiu cu privire la modificările propuse.
Hidroelectrica are datorii de un miliard de euro şi profituri nerealizate de 1,1 miliarde euro în ultimii şase ani din contractele bilaterale şi pe piaţa reglementată, înregistrând pentru prima dată de la înfiinţare pierderi în primul semestru al anului în curs. În plus, în august producţia s-ar putea atinge un minim istoric, iar ponderea producţiei livrată pe piaţa reglementată ajunge, pentru prima dată, la 50% din producţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
"Preţul de 71 lei/MWh, plătit de ANRE, este sub preţul de cost, de 125 lei MWh, cu efecte negative asupra indicatorilor financiari ai societăţii. Situaţia economică a Hidroelectrica este cu atât mai dificilă ca urmare a secetei prelungite care a dus la scăderea producţiei şi activarea clauzei de forţă majoră, începând din 07.08.2012 ora 00.00", se arată într-un comunicat al administratorului judiciar, Euro Insol.
Reprezentanţii Euro Insol au prezentat luni conducerii ANRE situaţia şi solicitările Hidroelectrica.
Astfel, reprezentantul Euro Insol, Remus Borza, a propus ca soluţie pentru reducerea pierderilor Hidroelectrica păstrarea în piaţa reglementată a consumatorilor casnici şi a instituţiilor publice, nu şi a consumatorilor industriali.
În prezent, piaţa reglementată, cu un consum total de energie de 28 TWh, este destinată consumatorilor casnici (care consumă 12 TWh), instituţiilor publice (8 TWh) şi consumatorilor industriali (diferenţa de 8 TWh).
"În aceste condiţii, piaţa reglementată poate fi recalibrată la 20 TWh, iar consumatorii industriali să migreze de pe piaţa reglementată pe piaţa concurenţială. Reprezentanţii Hidroelectrica au arătat ANRE că Hidroelectrica mai poate vinde la profit 0 doar pentru consumatorii casnici şi instituţiile publice", se menţionează în comunicat.
Altă solicitare se referă la plafonarea adaosurilor mari practicate de către transportatorii şi distribuitorii de energie electrică, ceea ce ar elimina diferenţa ridicată dintre preţul producătorilor şi cel achitat de consumatorul final.
"Preţul pe MWh porneşte de la Hidroelectrica la 71 de lei, ajunge în coşul pieţei reglementate, care cumulează energie termo, nuclear şi hidro, la 150 de lei, pentru ca în final să ajungă la consumator cu 440 de lei MWh. Diferenţa de la 150 de lei la 440 de lei nu se regăseşte la producători, Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau Termoelectrica, ci în marjele de profit ale transportatorilor de energie, Transelectrica şi distribuitorilor Electrica, Eon, Enel şi CEZ", potrivit sursei citate.
ANRE şi-a dat acordul de principiu privind solicitările Hidroelectrica, care ar urma să fie adoptate printr-un act normativ, promovat până la 1 septembrie, mai arată Euro Insol.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a intrat în insolvenţă în luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" şi al secetei din 2011.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ponta: Hidroelectrica a reziliat contractele bilaterale cu traderii. Au rămas în vigoare cele cu Alro, Elsid şi Electrocarbon
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe