- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hidroelectrica invocă forţa majoră din cauza secetei. Livrările de energie, reduse cu 30%
Hidroelectrica va reduce cu până la 30% cantităţile de energie livrate clienţilor din cauza invocării situaţiei de forţă majoră, ca urmare a secetei care a determinat reducerea nivelului apei în lacurile de acumulare, au declarat marţi pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei.
Hidroelectrica invocă forţa majoră din cauza secetei. Livrările de energie, reduse cu 30% (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Decizia invocării forţei majore a fost aprobată săptămâna trecută de Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica. În mod normal, compania ar fi trebuit să ceară activarea acestei clauze imediat", au afirmat sursele.
Scăderea nivelului apei în lacurile de acumulare face ca Hidroelectrica să nu mai poată produce suficientă electricitate pentru a-şi onora contractele. Prin activarea clauzei de forţă majoră Hidroeledtrica va reduce cantităţile de energie livrată pentru toţi clienţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
Pentru a putea aplica această clauză de forţă majoră, Hidroelectrica are nevoie de un certificat constatator de la Camera de Comerţ şi Industrie a României.
Hidroelectrica a primit marţi avizele de care avea nevoie de la Camera de Comerţ a României pentru a putea institui situaţie de forţă majoră, din cauza secetei, astfel că va reduce cantităţile de energie livrate clienţilor companiei, fiind posibil ca această situaţie să dureze până la finele anului.
"Azi (marţi - n.r.) la ora 13.00 Camera de Comerţ ne-a transmis cele 41 de avize necesare. Potrivit clauzelor contractuale, în 48 de ore vom notifica în scris fiecărui partener aplicarea acestei clauze care înseamnă livrarea către fiecare din parteneri a atâta energie câtă producem. Situaţia de forţă majoră va dura până la dispariţia cauzelor care au creat-o, estimăm că în tot trimestrul al patrulea", a declarat marţi într-o conferinţă de presă directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea.
El a precizat că "din păcate şi cumva din cauza naturii" debitul Dunării a scăzut vertiginos în ultimele zile, la un debit de 2.150 metri cubi pe secundă, faţă de o medie anuală a acestei perioade de 4.000 de metri cubi pe secundă.
"Dunărea asigură 40% din producţia Hidroelectrica. În ultima perioadă am produs 9.800 MWh de energie pe zi, de la 20.000 MWh în decembrie 2010. Azi am crescut la 12.000 MWh pe zi", a adăugat Trihenea.
În baza contractelor încheiate compania ar trebui să livreze o cantitate de 17,4 TWh de energie, iar producţia Hidroelectrica este prognozată la 15 TWh.
"Nu mai putem produce energie pentru contractele pe care le avem în derulare. Dacă mergem aşa am avea pierderi. Putem asigura 63% din energia pe care o avem contractată", a mai spus directorul companiei.
Trihenea a adăugat din a doua jumătate a lunii octombrie este estimată o creştere a producţiei, iar la sfârşitul acestui an compania va reuşi să acopere 90% din energia contractată.
"Nu este responsabilitatea Hidroelectrica cum îşi vor acoperi clienţii diferenţa dintre contractele cu noi şi ce le putem da efectiv. Ieri (luni - n.r.) toate termocentralele produceau din plin, şi eu ca energetician format în termocentrală am fost foarte mândru că acest sector ajută la stabilitatea economiei româneşti. Absenţa energiei hidro poate fi suplinită de termocentrale. Nu cred că se va ajunge la importuri de energie, este destulă", a mai spus Trihenea.
În 2003, un an secetos în care debitele Dunării şi ale râurilor interioare au scăzut semnificativ, Hidroelectrica nu a activat clauza de forţă majoră şi a înregistrat pierderi de 4.000 miliarde lei vechi (40 milioane de lei), întrucât a fost nevoită ca pentru respectarea contractelor să cumpere energie de la alţi producători, pe care să o vândă la tarife reglementate, mult mai mici faţă de preţul de achiziţie.
Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO