Hidroelectrica, obligată să stopeze proiectul de pe Defileul Jiului, caută soluţii de siguranţă

Lucrările de punere în siguranţă a amenajărilor pe sectorul Bumbeşti-Livezeni al Râului Jiu constituie o „prioritate zero” pentru Hidroelectrica şi autorităţi, după ce proiectul a fost blocat printr-o decizie a Curţii de Apel, se arată într-un comunicat transmis vineri de producătorul de energie.

Urmărește
709 afișări
Imaginea articolului Hidroelectrica, obligată să stopeze proiectul de pe Defileul Jiului, caută soluţii de siguranţă

Hidroelectrica, obligată să stopeze proiectul de pe Defileul Jiului, caută soluţii de siguranţă

O amplă dezbatere desfăşurată la Târgu-Jiu, cu participarea conducerii Hidroelectrica şi a autorităţilor locale din judeţele Gorj şi Hunedoara, a avut ca scop găsirea urgentă a unor soluţii concrete pentru punerea în siguranţă a lucrărilor la amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, pe sectorul Bumbeşti-Livezeni (Defileul Jiului). „Urgenţa discuţiilor vine pe fondul îngrijorării autorităţilor cu privire la riscurile majore create de sistarea proiectului Hidroelectrica, urmare a deciziei Curţii de Apel pronunţate în data de 14 decembrie 2017, prin care au fost anulate autorizaţiile de construcţie”, se arată în comunicatul Hidroelectrica.

Astfel, „pentru protecţia populaţiei din zonele adiacente aval de proiect, pentru limitarea posibilelor distrugeri cauzate de viiturile caracteristice perioadelor de iarnă-primavară, evitarea inundării drumurilor naţionale, precum şi pentru punerea în conservare în condiţii de siguranţă a lucrărilor deja efectuate, autorităţile centrale şi locale, împreună cu consorţiul derulator al proiectului Hidroelectrica, cercetează căile de acţiune imediată şi prioritizarea acestora”, menţionează producătorul de energie.

Identificarea şi efectuarea rapidă a lucrărilor de punere în siguranţă, în condiţiile respectării legii şi obţinerii autorizaţiilor necesare, „sunt prioritate zero pentru Hidroelectrica, aceasta fiind singura soluţie până la comunicarea motivării instanţei, act ce ar permite societăţii stabilirea următorilor paşi pentru deblocarea proiectului AHE Bumbeşti-Livezeni”, se mai arată în comunicat.

Potrivit Hidroelectrica, reprezentanţii autorităţilor au ţinut să reitereze importanţa naţională a proiectului amenajării hidroenergetice de pe Jiu, investiţia fiind apreciată ca deosebit de benefică pentru judeţele Gorj şi Hunedoara, dar şi pentru Sistemul Energetic Naţional.

„Nu căutăm acum vinovaţi pentru blocarea proiectului, ci soluţii pentru punerea în siguranţă şi, ulterior, pentru punerea în funcţiune. Ministerul asigură întreg sprijinul pentru finalizarea lucrărilor de pe Jiu”, a afirmat Andrei Maioreanu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei.

La rândul său, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a declarat: „Sunt surprins şi profund dezamăgit de blocarea proiectului prin decizia Curţii de Apel. Este un semnal foarte prost, de descurajare şi nesiguranţă, transmis tuturor investitorilor din România, nu doar celor din energie. Am atras atenţia în repetate rânduri asupra incoerenţelor legislative care afectează grav felul în care sunt realizate lucrările la obiectivele noastre. Din pacate, solicitările Hidroelectrica şi semnalul de alarmă pe care l-am tras au rămas fără ecou. Iată, suntem astăzi în faţa unei situaţii fără precedent: o investiţie pentru care s-au cheltuit 155,5 milioane de euro, foarte necesară sistemului, gata să fie pusă în funcţiune, intră în conservare cu perspectiva de a fi distrusă. Ne dorim sau nu să facem investiţii? Consider că a fost creat un precedent extrem de periculos. Cum să vorbim despre dezvoltare, în condiţiile în care nu poţi să faci investiţii pentru că există oricând spectrul ca autorizaţii obţinute perfect legal să fie mai apoi anulate de instanţă?”.

Bogdan Badea a mai spus: „Avem neapărat nevoie de armonizare legislativă, de conlucrarea între toate autorităţile competente, în interes naţional. Normele şi normativele trebuie să fie simple şi uşor de înţeles pentru orice investitor.

De asemenea, nu înţeleg ostilitatea organizaţiilor de mediu vizavi de investiţiile pe care le face Hidroelectrica. Construim scări de peşti în amenajări – un lucru recent pentru ţara noastră, şi, în general suntem deschişi la tot ceea ce înseamnă exigenţe de mediu. Efectuăm lucrări de împădurire şi amenajare care fac ca obiectivele noastre să se integreze în ambient. Şi noi dorim o Românie curată, în armonie cu mediul”.

Mai mult, a adăugat Badea, „alături de beneficiile clare ale producerii de energie, oriunde a investit, Hidroelectrica a adus plus-valoare. Mă refer aici la crearea de noi habitate, la stimularea turismului, la dezvoltarea economică pe plan local, la ridicarea gradului de siguranţă în caz de calamităţi”.

Bogdan Badea a participat la întrunirea de la Târgu Jiu, la dezbaterea pe tema ”Obiectivul de investiţii Amenajarea hidroenergetică a Râului Jiu pe sectorul Bumbeşti-Livezeni Perspective de realizare şi dezvoltare”. Evenimenul a fost organizat de Instituţia Prefectului - Judeţul Gorj şi Consilul Judeţean Gorj. La discuţii au participat Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei, prefectul Judeţului Gorj, Ciprian Florescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Flaviu Mircea Bobora, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Judeţului Hunedoara, numeroşi parlamentari din judeţele Gorj şi Hunedoara, primarul localităţii Bumbeşti Jiu, reprezentanţi ai Romelectro şi Hidroconstrucţia, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj şi Gărzii Naţionale de Mediu, reprezentanţi ai administraţiei Parcului Naţional Defileul Jiului, alţi reprezentanţi ai autorităţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici