Hidroelectrica, Oltchim, Tarom şi CFR Marfă - primele companii unde s-a convenit management privat

Hidroelectrica, Oltchim, Tarom şi CFR Marfă sunt companiile de stat unde atât FMI, cât şi autorităţile române au convenit până acum să numească management privat, lista finală urmând să fie definitivată până la jumătatea lunii septembrie, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Urmărește
867 afișări
Imaginea articolului Hidroelectrica, Oltchim, Tarom şi CFR Marfă - primele companii unde s-a convenit management privat

Tarom (Imagine: Lucia Efrim/Mediafax Foto)

Potrivit surselor, Ministerul Economiei a propus o listă de şapte companii care vor avea management privat, respectiv Compania Naţională a Huilei (CNH), Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Elcen, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Romaero şi Oltchim.

Dintre aceste companii, doar Hidroelectrica şi Oltchim se află şi pe lista de propuneri a FMI. Celelate companii pentru care instituţia financiară internaţională a propus management privat sunt Nuclearelectrica, Transgaz, Romarm, Romgaz şi Transelectrica.

Pentru companiile din subordinea Ministerului Transporturilor, FMI a propus management privat la Tarom CFR Marfă, Metrorex, CFR Călători şi CFR Infrastructură. Dintre acestea, doar Tarom şi CFR Marfă se află pe lista Ministerului Transportului.

Potrivit Andreei Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc, primele 7-10 companii de stat vor avea management privat şi noi membri în Consiliile de Administraţie până la sfârşitul lunii februarie a anului viitor.

"Listă scurtă cu propunerile de directori generali şi criteriile de selecţie pentru membrii Consiliului de Administraţie (va fi stabilită - n.r.) până la 1 decembrie 2011. Numirea managerilor selectaţi şi a membrilor Consiliului de Administraţie (se va face - n.r.) până la sfârşitul lunii februarie 2012", potrivit datelor prezentate de Andreea Paul Vass la finele săptămânii trecute.

Prima etapă a acestui proces presupune separarea funcţiei de director general de cea de preşedinte a Consiliului de Administraţie.

Consilierul premierului a arătat că până la 1 octombrie vor fi selectate firmele pentru recrutarea managerilor.

Şeful misiunii de evaluare a acordului cu FMI, Jeffrey Franks, a declarat pentru MEDIAFAX la începutul lunii august că 15 companii de stat vor avea manageri privaţi, iar la unele dintre ele vor fi înlocuiţi şi membrii Consiliilor de Administraţie. Procesul ar urma să fie derulat de o firmă independentă de resurse umane, cunoscută pe plan internaţional, care să asigure o selecţie cât mai bună a personalului.

În luna iunie, ministrul Economiei, Ion Ariton, afirma că managementul privat vor avea atât companiile profitabile, cât şi cele cu pierderi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici