- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.04.2011, 13:53)
- , Stefan Musgociu , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar putea obţine 3,5 miliarde euro din listarea la bursă
Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar putea obţine cumulat 3,5 miliarde euro din listarea la bursă a unor pachete minoritare de acţiuni, sume pe care le-ar putea folosi pentru achiziţii în ţară sau în afara României, a declarat marţi managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny.
Urmărește
115 afișări
"Pentru Hidroelectrica estimăm că poate scoate 2,2 miliarde euro din listare, iar Nuclearelectrica ar putea obţine 1,3 miliarde euro, fără ca statul să piardă controlul. Ar putea folosi banii pentru achiziţii în ţară sau în afară", a afirmat Konieczny, care este şi vicepreşedinte executiv la Franklin Templeton Investments, la conferinţa MEDIAFAX Talks about the Restructuring of Loss-Making Companies.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Compania Franklin Templeton este administratorul Fondului Proprietatea.
El a adăugat că din cauza contractelor bilaterale Hidroelectrica a pierdut 800 milioane de lei din profit în 2009.
"Ce se întâmplă la Hidroelectrica plătim cu toţii. În 2009 compania a aruncat 800 milioane de lei din profit din cauza contractelor bilaterale", a spus Konieczny.
Franklin Templeton crede că statul ar putea derula o ofertă de listare pentru un pachet de 36% din acţiunile Hidroelectrica, rezultate în urma unei majorări de capital, o operaţiune similară urmând să fie derulată pentru 43% din acţiunile Nuclearelectrica.
Astfel, statul ar rămâne în continuare acţionar majoritar, cu câte 51% din acţiunile fiecărei companii, faţă de participaţiile din prezent, de 80% la Hidroelectrica şi 90% la Nuclearelectrica.
Totodată, participaţiile Fondului Proprietatea ar urma să scadă de la 20% la 13% în cazul Hidroelectrica şi de la 10% la 6% la Nuclearelectrica.
Acesta s-a referit şi la privatizarea Petrom, cel mai mare producător de petrol şi gaze din România, care în 2004 a fost privatizat cu grupul austriac OMV.
"Privatizarea Petrom a avut efecte vizibile la bugetul de stat. Poate preţul (de privatizare - n.r.) a fost prea mic, dar înainte de privatizare Petrom nu făcea bani", a precizat sursa citată.
Konieczny a arătat că dacă Petrom nu ar fi fost privatizat, probabil că preţul benzinei ar fi fost acum 8 lei pe litru. Petrom vinde în prezent carburanţi inclusiv cu peste 6 lei pe litru, după majorări succesive de la începutul anului.
El a explicat că preţul benzinei ar fi fost peste cel din prezent pentru că ar fi reflectat costurile foarte mari pe care Petrom le înregistra înainte de privatizare.
"Un motiv era managementul companiei înainte de privatizare. Erau costuri foarte mari", a explicat Konieczny.
Managerul de fond al FP s-a arătat nedumerit de termenul "management privat" vehiculat de câţiva ani de conducerea Ministerului Economiei, ca soluţie la eficientizarea unor companii de stat.
"Ce înseamnă a privatiza managementul? Am întrebat, dar nimeni nu a spus clar. Nu am mai auzit această exprimare în alte ţări. Este greu să găseşti manageri care au stat în funcţie în România mai mult de doi ani. Ministerul i-a tot schimbat", a mai spus Konieczny.
Potrivit acestuia, măsurile care trebuie luate pentru eficientizarea companiilor de stat sunt managementul profesionist, guvernanţă corporativă, oferte publice pentru listarea la bursă, prin care companiile să atragă fonduri pentru investiţii, iar Guvernul să nu piardă controlul acestor societăţi.
"Listările la Bursa de la Bucureşti susţin lichiditatea şi ajută la dezvoltarea pieţei de capital", a menţionat Konieczny.
Franklin Templeton a arătat la începutul anului că va încerca să convingă Guvernul să listeze la bursă producătorii de energie Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.
Anterior, Ministerul Economiei a anunţat că va lansa la tranzacţionare la BVB, până la finele anului, acţiuni reprezentând câte 15% din capitalul Romgaz, Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN).
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe