Hidrolectrica a fost restructurată: Din 13 sucursale rămân 7, iar fondul de salarii scade cu 6 milioane de euro

Hidroelectrica a fost restructurată şi rămâne cu 7 sucursale din 13, procesul urmând să genereze, printre altele, reducerea cu circa 300 a numărului de posturi şi o economie anuală la fondul de salarii estimată la aproximativ 6 milioane euro, a anunţat miercuri compania, într-un comunicat.

Urmărește
670 afișări
Imaginea articolului Hidrolectrica a fost restructurată: Din 13 sucursale rămân 7, iar fondul de salarii scade cu 6 milioane de euro

Hidrolectrica a fost restructurată: Din 13 sucursale rămân 7, iar fondul de salarii scade cu 6 milioane de euro (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Strategia de restructurare administrativ teritorială a Hidroelectrica, propusă de administratorul judiciar EuroInsol, a fost aprobată în şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din 29 mai.

Astfel, sucursalele Oradea, Sibiu, Slatina, Târgu Jiu, Buzău, Caransebeş au fost transformate în uzine şi integrate în sucursalele Cluj, Sebeş, Râmnicu Vâlcea, Porţile de Fier, Curtea de Argeş şi Haţeg. A şaptea sucursală este Bistriţa, care a preluat de la SH Buzău centralele Calimăneşti şi Movileni.

"Comasarea sucursalelor va conduce la o mai mare competivitate a producătorului de energie, prin reducerea costurilor de exploatare şi va garanta o profitabilitate crescută a societăţii în contextul evoluţiei descrescătoare a preţului megawatt-ului în piaţă, pe fondul creşterii producţiei de energie electrice în România şi a scăderii consumului", se arată într-un comunicat al companiei.

Dinamica numărului de unităţi teritoriale din subordinea producătorului de energie hidro a fost în continuă creştere, ajungând de la 9 întreprinderi electrocentrale în anul 1989, cand erau puse în funcţiune amenajări cu o putere instalată de peste 90% din cea actuală, la 13 sucursale, începând din 2010.

"Creşterea numărului sucursalelor în acest interval de timp nu a avut la bază raţiuni tehnice sau economice, ci exclusiv politice", se spune în comunicat.

Printre avantajele noii structuri organizatorice se numără o mai bună coordonare operativă a capacităţilor de producţie, un raport mai echilibrat între valorile puterilor instalate şi energiilor aferente sucursalelor şi un cost un cost specific de producţie (lei/MWh) mai echilibrat între sucursale.

Totodată, restructurarea asigură posibilitatea scăderii costurilor prin comasarea unor structuri administrative, adaptate volumului specific de activitate, reducerea numărului funcţiilor de conducere şi redimensionarea schemei de personal.

"Transformarea actualelor sucursale in uzine va reduce, având în vedere actualele organigrame aprobate pentru acestea, cu circa 300 numărul de posturi la nivelul societăţii. Economia estimată la fondul de salarii este de circa şase milioane de euro/an", potrivit sursei citate.

Totodată, renunţarea la o serie de spaţii de birouri, supradimensionate faţă de numărul de personal, relocarea acestuia în spaţii adecvate şi valorificarea acestor spaţii prin vânzare, vor genera încasări estimate la 20 milioane euro.

Cheltuielile din reducerea posturilor de conducere de la 52 la 34 vor fi mai mici cu o sumă estimată la aproximativ 3,1 milioane lei/ an.

"Începând cu 20 iunie 2012 numărul de personal al societăţii a scăzut de la 5.239 la 4.866 la data de 30 aprilie 2013. În această perioadă personalul a părăsit organizaţia pe cale naturală (pensionări limită de vârstă, pensionări anticipate şi anticipat parţiale, de invaliditate), dar şi datorită a două valuri de concedieri care au avut loc în ianuarie 2013 (151 salariaţi) şi mai 2013 (304 salariaţi).

În cadrul acestui proces de reorganizare prin comasare a sucursalelor vor fi concediaţi un număr de aproximativ 150 salariaţi ca urmare a reducerii posturilor prin aplatizarea structurilor organizatorice. Va scădea astfel numărul de personal TESA cu aproximativ 24% faţă de 20 mai 2013, dată la care a fost efectuat al doilea val de concedieri. Estimăm că numărul de personal va scădea de la 4.556 de angajaţi la 20 mai 2013, ajungând la 4.406 de salariaţi dupa procesul de comasare", se mai arată în comunicat.

Compania notează că numărului total de personal a scăzut cu 16% de la intrarea în insolvenţă a companiei, în luna iunie a anului trecut, reducerea cea mai importantă înregistrându-se pe palierul TESA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici