HORA (Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România) a trimis o adresă oficială mai multor demnitari din fruntea statului, marţi, prin care solicită ca industria să fie tratată corect de către autorităţi, în contextul în care a avut pierderi mari din cauza pandemiei de COVID-19.
HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalităţii româneşti, ce are misiunea de a susţine şi de a promova interesele şi valorile comune ale membrilor săi, pe plan naţional şi internaţional.
Scrisoarea se adresează: premierului Orban, ministrului de Interne, Marcel Vela, ministrului Nelu Tătaru, ministrului Economiei, ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, secretarului de stat Răzvan Pirjol, lui Ionel Danca, Secretar General al Guvernului, prefectului Gheorghe Cojanu, dr. Robert Viorel Chioveanu, secretar de stat al Autoritatii NAtionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.)
HORA arată că, drept urmare a crizei datorată pandemiei şi a măsurilor restrictive instaurate de autorităţi, industria noastră este în prezent cea mai afectată, atât la nivel local cât şi internaţional, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 80% faţă de anul trecut şi a determinat suspendarea activităţii în cazul a peste 40% dintre operatori.
„Înainte de criza COVID-19, industria HORECA număra în jur de 40.000 de societăţi comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro şi aproximativ 400.000 de angajaţi. Totodată industria noastră contribuia semnificativ la evoluţia unor companii ce dezvoltau afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători şi distribuitori materie primă în bucătărie, importatori şi distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum şi sisteme de gestiune, curăţenie, transport, logistică, ambalaje”, arată semnatarii adresei.
Organizaţia precizează ca vrea dezvoltarea unui cadru sănătos pentru afacerile din industria ospitalităţii, aşadar supune atenţiei demnitarilor o solicitare privind evaluarea obiectivă a propunerii făcută de CNSU in ceea ce priveşte restricţionarea activităţii restaurantelor in Bucureşti.
HORA cere autorităţilor să ia în calcul următoarele aspecte
- Re-deschiderea teraselor restaurantelor la 01.06.2020 nu a dus la o creştere a numărului de persoane infectate cu COVID în perioada imediat următoare;
- Re-deschiderea restaurantelor la interior de la 01.09.2020 nu a dus la o creştere a numărului de persoane infectate cu COVID în perioada imediat următoare;
- Nu au fost depistate şi nu există focare de infecţie cu COVID în restaurante;
- Nu există un studiu care să poată certifica, fără echivoc, faptul că restaurantele pot duce la răspândirea virusului mai mult decăt alte activităţi;
- Restaurantele au fost şi sunt un domeniu bine reglementat în care, încă de la re-deschiderea teraselor, se respectă foarte strict masurile de siguranţă şi protocolul sanitar.
În cazul în care au existat unităţi în care nu au fost respectate sau aplicate corect măsurile sanitar-veterinare în vigoare, HORA susţine este în asentimentul organelor abilitate şi consideră că trebuie aplicate cele mai dure măsuri.
HORA: Închiderea industriei ospitalităţii nu va rezolva problema sanitară în Bucureşti şi nu va stopa răspandirea virusului SARS-COV-2
În concluzie, HORA consideră ca industria ospitalităţii, „atât de greu incercată în ultimele şase luni”, trebuie să fie tratată corect de către instituţiile abilitate – Prefectura Municipiului Bucureşti, Direcţia de Sănătate Publică şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – printr-o bună reglementare a desfaşurării activităţii şi permiterea funcţionării. Protocolul sanitar şi măsurile de siguranţă existente sunt respectate de către toţi operatorii.
„Considerăm că, prin restricţionarea activităţii restaurantelor, închiderea industriei ospitalităţii nu se va rezolva problema sanitară în Bucureşti şi nu se va stopa răspandirea virusului SARS-COV-2. Un mediu bine reglementat, o industrie bine reglementată şi care va respecta toate regulile şi măsurile impuse pentru siguranţa noastră, a tuturor, are şansa reală de a contribui la menţinerea sub control a răspândirii COVID şi revenirea la normalitate”, se arată în adresa trimisă autorităţilor statului”, susţin reprezentanţii industriei ospitalităţii.
Organizaţia HORA precizează că este pregătită să susţină şi să respecte măsurile de siguranţă luate de autorităţi, dar şi să acţioneze în judecată statul, în condiţiile în care se vor lua decizii fără dovezi şi studii care să ateste că redeschiderea Horeca a contribuit la creşterea numărului de cazuri. HORA va propune suspendarea Ordinului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi va contesta la Curtea de Apel orice măsură nejustificată.
„Misiunea noastră rămâne aceeaşi, de a apăra interesele industriei de ospitalitate şi de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj şi ajutor”, conchide HORA în adresa oficială.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.