Agentiile de turism, hotelierii si restaurantele vor fi salvaţi cu bani de la Uniunea Europeană. Patronii ar urma să primească un ajutor de maximum 800.000 de euro pe unitate. Bugetul total este estimat la 500 de milioane de euro.
„Dacă lucrul ăsta chiar se va reuşi este un ajutor foarte foarte important pentru industria noastră. După cum ştim, în România totul se implementează foarte greu, deci poate pe la vară. Din punctul nostru de vedere, pierderile sunt mai mari de 80%”, a afirmat Radu Dumitrescu, patron de restaurante din Bucureşti.
„Acum nu ştiu, că noi am avut două restaurante. Unul funcţionează pe perioada sezonului şi unul 12 luni. Şi sunt amândouă închise în momentul de faţă. Sunt o grămadă de cheltuieli, plus o grămadă de facturi care vin, trebuie plătite.
Totuşi este o sumă destul de mică. Totuşi bine decât nimic, tot este ceva, dar nu cred că va fi o mare salvare să zic aşa”, a spus George Ţicu, un patron de restaurant din Constanţa
Chiar dacă toţi recunosc că jumătate de miliard de euro pentru HORECA este un balon de oxigen, vine prea târziu.
„E o problemă faptul că vin foarte târziu şi operatorii vor fi nevoiţi să găsească resurse pentru următoarele 6 luni care sunt extrem de grele”, se plânge Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere.
Patronii din HORECA vor putea accesa banii europeni abia în a doua jumătate a anului 2021.
ROMÂNII VOR LA RESTAURANT
38% din români cred că e important să meargă la restaurant
56% dintre români obişnuiau să iasă la cafenea sau restaurant
48% dintre români ar merge mâine la restaurant respectând normele sanitare
78% din români cred restaurantele ar trebui redeschise
80% dintre respindenţi cred că HORECA ar trebui despăgubită de stat
Sondaj CURS/ Comandat: Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România/ Studiu efecturat în perioada 2-9 noiembrie
Eşantion: 1067 de respondenţi/ Marja de eroare +/- 3%