Horia-Adrian Lupu, Agra Asigurări: În România, avem circa 8,5 milioane de hectare teren agricol. Din această suprafaţă, aproximativ 2,5 milioane de hectare sunt asigurate

Urmărește
152 afișări
Imaginea articolului Horia-Adrian Lupu, Agra Asigurări: În România, avem circa 8,5 milioane de hectare teren agricol. Din această suprafaţă, aproximativ 2,5 milioane de hectare sunt asigurate

În România, avem circa 8,5 milioane de hectare teren agricol, însă doar 2,5 milioane de hectare din această suprafaţă sunt asigurate, afirmă Horia-Adrian Lupu, director general al Agra Asigurări.

„Din datele pe care le avem noi, la nivel de ţară discutăm de aproximativ 8,5 milioane de hectare teren agricol sau arabil. Din această suprafaţă, aproximativ 2,5 milioane de hectare sunt asigurate. Sunt fermieri care înţeleg riscul, sunt fermieri care au avut daune şi atunci lucrurile sunt simple. Din păcate, încă avem şi noi potenţial foarte mare de creştere şi în continuare sunt fermieri care nu au înţeles importanţa acestor asigurări”, a spus el în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2024.

Ce a mai spus Horia-Adrian Lupu în cadrul evenimentului ZF:

·       Noi suntem un asigurator specializat, suntem nişaţi pe zona de agro. În ultimii ani şi în special cu începerea acestui război din Ucraina, lucrurile s-au schimbat în piaţă. Automat, au crescut preţurile la inputuri, la tot ce a semnat input pe zona de agro, implicit au crescut sumele asigurate, implicit au crescut primele pe care trebuiau să le plătească clienţii noştri.

·       Ultimii doi ani au fost foarte interesanţi şi, din cauza acestui război, piaţa încă îşi caută o direcţie, cel puţin pe zona în care ne aflăm noi. Anul trecut am avut o stagnare, în 2022 am avut o creştere a a primelor, anul acesta văd că lucrurile au plecat în două direcţii diferite. Prima este că firmele au înţeles necesitatea asigurărilor. În acest domeniu în care activăm noi, gradul de subscriere sau gradul de penetrare este destul de destul de scăzut, dar, surprinzător, anul acesta au crescut suprafeţele asigurate. Pe de cealaltă parte au scăzut sumele de asigurare.

·       Poliţa cea mai vândută de noi se numeşte agralbassis şi aici acoperim riscurile standard: grindină, furtună, ploaie torenţială, incendiu. Dar pe lângă aceste riscuri avem şi alte riscuri, precum secetă, fază de răsărire, îngheţ, diferite tipuri de îngheţ, acoperim o orie destul de largă de de culturi. Avem produse aproximativ pe toate liniile.

·       Primele medii de asigurare diferă în funcţie de culturi, dar prima medie pe portofoliul nostru este undeva în jur de 25-30 euro pe hectar. În cazul nostru, asigurarea este relativ simplă: clientul îşi alege suma asigurată, colegii mei, când ajung în cazul unei daune, evaluează dauna în teren şi se plăteşte procentul de daună din suma aleasă de către client.

·       În momentul de faţă avem o cotă de piaţă undeva la peste 50%.

·       Gradul de asigurare în Austria este de peste 85% pentru terenurile agricole. Cehia şi Slovenia sunt undeva la un procent între 50% şi 60% la gradul de asigurare, Ungaria la fel. Bulgaria este cea mai tânără piaţa din grup, cu un grad de asigurare undeva la 5%. Noi suntem undeva între 20% şi 25%.

·       Veniturile din prime estimate pentru anul acesta sunt undeva la 35 de milioane de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici