Hotelierii de pe litoral, nemulţumiţi de ministrul Bogdan Trif: Nu are experienţă în turism/ Licităm plajele alături de firme care vând lapte. Nu e normal

Hotelierii de pe litoral sunt nemulţumiţi că ministrul Turismului, Bogdan Trif, intenţionează să schimbe legea Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor (OMD) şi spun că nu exclud să îi ceară demisia, reproşându-i că nu are experienţă în turism.

Urmărește
703 afișări
Imaginea articolului Hotelierii de pe litoral, nemulţumiţi de ministrul Bogdan Trif: Nu are experienţă în turism/ Licităm plajele alături de firme care vând lapte. Nu e normal

Hotelierii de pe litoral, nemulţumiţi de ministrul Bogdan Trif: Nu are experienţă în turism

Preşedintele Federaţiei Patronale a Turismului din România (FPTR), Mohamed Murad, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, după mai multe întâlniri cu fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, se ajunsese la o înţelegere în ceea ce priveşte organizarea OMD, astfel încât reprezentanţii statului şi cei ai unităţilor private să deţină câte 50 de procente din Organizaţie. Hotelierii spun că noul ministru al Turismului, Bogdan Trif, intenţionează ca reprezentanţii statului să deţină 51 la sută.

„Am avut zeci de întâlniri cu fostul ministru al Turismului. Am ajuns la o formulă cât se poate de ok, încât în acestea să existe 50 cu 50. Adică noi avem drept 50 la sută ca vot, primăriile şi consiliile judeţene, 50 la sută. Fiecare ministru vine şi şterge şi anulează şi îl comentează pe fostul ministru. Înţeleg, dacă erau miniştri din două culori diferite. Dar din aceeaşi culoare, şi mă refer fără să fiu împotriva unui partid, nu este normal să plecăm de la zero, iar cu venirea fiecărui ministru şi să stăm ore întregi să explicăm de ce şi pentru ce. A venit domnul ministru şi a schimbat tot jocul şi vrea să schimbe acest lucru. Vrea să dea 51 la sută către autorităţile locale, nu către mediul privat. Noi plătim taxele, iar din nou ne trezim cu primarul să decidă asupra taxei plătite de noi”, a spus Mohamed Murad.

Murad a mai spus că ministrul Bogdan Trif nu are experienţă în turism şi se declară nemulţumit de modul în care se comunică între stat şi unităţile private de cazare şi alimentaţie publică din turism.

„Nu suntem de acord în modul în care comunică domnul ministru cu noi. Comunică cu noi întâmplător. I-am dat şase luni de zile un avans de încredere, dar nu e normal să fim invitaţi numai să ascultăm, nu e normal ca oameni care ajung în funcţii importante să nu mai asculte, doar vorbesc Eu nu sunt un subaltern ca să ascult. (…) Ministrul nu are nicio experienţă în turism”, a mai spus Murad.

Şeful FPTR a afirmat că, în cazul în care ministrul Trif va modifica înţelegerea în ceea ce priveşte OMD, Federaţia va ataca legea inclusive la Curtea Constituţională.

„Dacă (OMD - n.r.) nu rămâne cum a fost discutată cu fostul ministru, declar că FPTR va fi împotriva şi vom da ministerul în judecată. Mergem chiar la Curtea Constituţională încât nu vom plăti acea taxă”, a avertizat Murad.

Totodată, acesta a declarant că nu exclude nic ca FPTE să îi ceară demisia ministrului Bogdan Trif.

„Momentan, nu, dar nu excludem în viitorul apropiat (să îi cerem demisia – n.r.), dacă nu va înţelege că trebuie să colaborăm ca parteneri”, potrivit lui Mohamed Murad.

Hotelierii de pe litoral licitează plajele alături de firme care vând lapte. Nu e normal

Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) spun că este nevoie de o lege care să limiteze numărul de sectoare de plajă pe care o firmă le poate licita, întrucât sunt societăţi care au peste zece plaje, iar hotelierii au ajuns să liciteze cu firme care vând lapte.

Preşedintele FPTR, Mohamed Murad, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, e gata să renunţe la investiţia de la Olimp, unde reface complexul Belvedere, dacă unitatea hotelieră pe care o amenajează nu va deţine şi plaja din dreptul său.

„E o chestie total anormală când o firmă obţine peste 10 plaje pe litoral. Vă dau un exemplu concret. Eu fac investiţie de 25 de milioane de euro, cel puţin, dacă nu 30 de milioane de euro, în Olimp. Am făcut primul pas, mergem să promovăm. Vi se pare normal să licitez cu altă persoană care vinde lapte sau are cu totul alt domeniu, licitaţie în faţa acestui hotel? Anunţ foarte clar, nu voi da miliarde de lei vechi, sau 100.000 de euro să iau plaja de acolo. În cazul în care nu voi lua plaja de la Olimp, voi fi nevoit să blochez investiţia. Mă opresc şi vând aşa cum am cumpărat. E o chestie care nu se poate explica. Iei un hotel şi plaja o ia altul şi poate face acolo fel de fel de activităţi. Vi se pare normal”, a arătat Murad.

Şeful FPTR spune că e nevoie ca, prin lege, o firmă să nu poată închiria de la Apele Române – deţinătorul plajelor, mai mult de o plajă, iar licitaţiile pentru închirierea acestora să fie organizate până în martie – aprilie, cel târziu.

Deţinătorul plajelor, Administraţia Naţională Apele Romane, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, organizează anul acesta, abia în luna mai, licitaţia publică pentru atribuirea sectoarelor de plajă libere. Data limită de depunere a ofertelor este 11 mai, iar deschiderea ofertelor va avea loc în perioada 14 - 18 mai.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici