HSBC, cea mai mare bancă din Europa, ar putea concedia până la 20.000 de angajaţi

HSBC, cea mai mare bancă din Europa, ar putea concedia până la 20.000 de angajaţi, în cadrul măsurilor de reorganizare pregătite de directorul general Stuart Gulliver.

Urmărește
2231 afișări
Imaginea articolului HSBC, cea mai mare bancă din Europa, ar putea concedia până la 20.000 de angajaţi

HSBC, cea mai mare bancă din Europa, ar putea concedia până la 20.000 de angajaţi (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Planul ar putea include vânzarea operaţiunilor HSBC din Brazilia şi Turcia şi restrângerea operaţiunilor băncii de investiţii.

Potrivit unor surse citate de Sky News, HSBC ar putea renunţa la 10.000-20.000 de angajaţi. Numărul nu a fost finalizat, iar Gulliver ar putea prezenta planul la o întâlnire cu investitorii programată pe 9 iunie.

La sfârşitul anului trecut, HSBC avea aproape 258.000 de angajaţi.

Reprezentanţii HSBC au refuzat să comenteze informaţiile relatate de Sky News.

Nu este clar câte dintre măsurile de restructurare care urmează să fie prezentate au fost deja anunţate de bancă.

Gulliver a fost numit director general al HSBC în 2011, iar de atunci au fost desfiinţate peste 50.000 de locuri de muncă, în cadrul reorganizării băncii. Totuşi, au crescut presiunile din partea acţionarilor pentru mai multe măsuri de creştere a profitabilităţii instituţiei financiare.

Dobânzile scăzute şi reglementările mai stricte din sectorul financiar au afectat HSBC mai mult decât pe alte bănci, în ultimii ani, iar Gulliver a ratat unele dintre ţintele de profit şi costuri.

Din acest motiv, Gulliver a vândut sau a renunţat la 77 de divizii de afaceri, de la venirea la conducerea băncii. În februarie, Gulliver a anunţat că operaţiunile din Turcia, Brazilia, Mexic şi Statele Unite trebuie să devină mai profitabile.

Potrivit Sky, reducerea numărului de locuri de muncă aşteptată să fie anunţată pe 9 iunie nu va include impactul vânzării diviziilor din Brazilia şi Turcia.

Mai puţin sigure sunt planurile pentru divizia de investiţii, care asigură o treime din profitul grupului HSBC.

Mai mulţi investitori şi analişti au spus că HSBC a fost devansată de alte bănci concurente în reformarea diviziei de investment banking. Profitul acestei divizii a scăzut cu 1,1 miliarde de dolari în 2014 faţă de anul anterior, pe fondul condiţiilor dificile din piaţă.

Analiştii aşteaptă şi mai multe informaţii legate de oportunitatea transferării sediului central al HSBC din Londra în altă regiune, posibil la Hong Kong.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici