Ialomiţianu: Documentul postat de Năstase nu reprezintă forma finală a scrisorii de intenţie cu FMI

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, susţine că documentul publicat marţi de către Adrian Năstase (PSD) pe blog nu reprezintă forma finală a scrisorii de intenţie cu FMI şi că prin acest demers fostul premier a încercat doar să se "reabiliteze" în faţa propriului partid.

Urmărește
8 afișări

"Îmi pare rău că un om care a fost premier în România vine cu astfel de lucruri neadevărate. Cred că doreşte doar să se reabiliteze în faţa propriului partid", a declarat Ialomiţianu pentru MEDIAFAX.

Potrivit ministrului, deşi de-a lungul negocierilor sunt elaborate mai multe variante de lucru, există o singură formă finală a scrisorii de intenţie, care trece, de asemenea, prin mai multe etape de avizare până să fie trimisă board-ului FMI.

"A ieşit cu un subiect în spaţiul public, iar dânsul ştie foarte bine cum se derulează acordul cu FMI. Există o singură scrisoare cu FMI, iar această scrisoare a fost redactată, va fi aprobată de către comisiile de specialitate, iar după ce va fi avizată în Guvern va fi trimisă board-ului FMI. Totdeauna s-a respectat această procedură", a spus Ialomiţianu.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a postat luni pe blogul său că FMI ţine secret un document care ar fi extrem de dur şi care ar viza o serie de măsuri de austeritate valabile până în 2013.

Ulteior, Năstase a publicat o variantă a scrisorii de intenţie către FMI datată 3 mai şi a distribuit jurnaliştilor copii ale proiectului scrisorii de intenţie. Acesta ar fi fost distribuit de către şeful misiunii de evaluare în România, Jeffrey Franks, pe 3 mai, unor oficiali ai CE, FMI, BNR şi Ministerului de Finanţe.

Întrebat dacă a citit blogul respectiv, Franks a răspuns că nu ştie conţinutul postării, dar că FMI nu a ascuns niciodată condiţiile negociate cu autorităţile române.

El a arătat că forma finală a scrisorii de intenţie va fi publicată la scurt timp după ce înţelegerea va fi aprobată de board-ul FMI.

FMI a finalizat luni prima evaluare din noul acord, de tip preventiv, semnat cu autorităţile române în luna martie a acestui an.

Acordul, pe doi ani, are o valoare de circa 3,5 miliarde de euro şi va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană. Banca Mondială va acorda un împrumut de 400 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici