Ialomiţianu: În momentul de faţă, România nu trebuie să contribuie la capitalizarea FMI

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, vineri, că România este într-un program cu FMI şi Comisia Europeană şi că, de aceea, ţara noastră nu trebuie "în momentul de faţă" să contribuie la capitalizarea FMI.

Urmărește
119 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: În momentul de faţă, România nu trebuie să contribuie la capitalizarea FMI

Ialomiţianu: În momentul de faţă, România nu trebuie să contribuie la capitalizarea FMI (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax foto)

"În momentul de faţă, ţările care au un program cu FMI şi Comisia Europeană nu trebuie să contribuie la acel fond. România, fiind într-un program cu FMI şi Comisia Europeană, nu trebuie să contribuie la acel fond care să fie pus la dispoziţia FMI pentru a ajuta ţările în dificultate. (...) Nu excludem în totalitate posibilitatea aceasta, dar în momentul de faţă România nu trebuie să contribuie la acel fond", a spus Ialomiţianu.

El a spus că România este de acord să respecte procesul de consolidare fiscală pentru ca ţările să iasă din procedura de deficit excesiv, să-şi reducă datoriile.

"Trebuie să se rezolve criza datoriilor suverane şi în momentul de faţă noi elaborăm proiectul în baza programelor de convergenţă şi de creştere economică. (...) Toate problemele care s-au discutat la acest summit le avem în acordul cu FMI şi cu Comisia Europeană", a precizat Ialomiţianu.

Preşedintele spus că la reuniunea de la Bruxelles "s-a aprobat un lucru foarte bun privind consolidarea fiscală".

"Noi suntem în acord cu FMI, Comisia Europeană şi avem un obiectiv foarte important, îl reprezintă consolidarea fiscală. Este bine să avem reguli foarte clare privind gestionarea deficitului bugetar, gestionarea datoriei publice. Noi am susţinut că trebuie să modificăm Constituţia şi să cuprindem în Constituţie nivelul deficitului bugetar sub 3% şi nivelul datoriei publice sub 60%", a adăugat Gheorghe Ialomiţianu.

România nu va fi obligată să contribuie la capitalizarea FMI, deoarece se află printre ţările care au acord cu instituţia financiară, a declarat premierul Emil Boc, precizând că îşi susţine afirmaţia pe datele actuale, dar că trebuie aşteptată concluzia liderilor UE.

"Din datele pe care le am la acest moment, concluzia este că ţările care sunt într-un acord cu FMI nu contribuie la acest fond suplimentar, dar vom aştepta concluziile UE pentru a vedea dacă se menţine acest punct de vedere", a spus Boc, la RRA.

Printre măsurile convenite joi seară, la summit-ul UE de la Bruxelles, se numără suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de către statele UE, prin împrumuturi bilaterale.

Potrivit comunicatului transmis la finele discuţiilor de joi, statele membre au la dispoziţie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort.

Astfel, statele din zona euro ar urma să contribuie cu 150 miliarde euro, iar băncile centrale ale ţărilor din afara zonei euro ar trebui să vină cu alte 50 miliarde euro.

Consiliul UE a invitat şi "comunitatea internaţională" să aducă contribuţii similare la resursele FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici