Ialomiţianu: Peste 6.000 de angajaţi din structurile subordonate Finanţelor ar trebui să plece

Peste 6.000 de angajaţi din structurile subordonate Ministerului Finanţelor vor fi disponibilizaţi în urma unui proces de restructurare a instituţiei care urmăreşte reducera birocraţiei, potrivit ministrului de resort, Gheorghe Ialomiţianu.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: Peste 6.000 de angajaţi din structurile subordonate Finanţelor ar trebui să plece

Ialomiţianu: Peste 6.000 de angajaţi din structurile subordonate Finanţelor ar trebui să plece (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Ministerul de Finanţe trebuie restructurat. Într-adevăr, trebuie să şi reducem personalul, pentru că sunt foarte mulţi oameni care lucrează în Finanţe şi trebuie să reducem birocraţia. Sunt peste 32.000 de persoane în structurile Ministerului de Finanţe, ANAF şi unităţile subordinate, iar cel puţin 20% ar trebui să plece. Pentru că trebuie să reducem birocraţia", a spus Ialomiţianu, miercuri, la B1TV.

El a arătat că va trebui redus şi personalul din Trezorerie, întrucât este necesară reducerea plăţilor care se fac la ghişeu, acest lucru fiind posibil în viitor prin declaraţia unică pentru contribuabili persoane fizice şi prin introducerea declaraţiei electronice pentru firme.

Ministrul Finanţelor a arătat că pentru companii este important să reducă timpul petrecut la ghişeu pentru depunerea declaraţiilor, concomitent cu acordarea unui spaţiu mai mare pentru eficientizarea activităţii.

În acelaşi timp, companiile se aşteaptă la predictibilitate în ceea ce priveşte sistemul de taxe, şi de aceea pentru anul viitor Finanţele vor încerca să asigure stabilitatea taxelor, cu excepţia reducerii contribuţiilor sociale, care va fi luată în calcul de la jumătatea anului viitor în măsura în care economia va permite.

Pe de altă parte, Ialomiţianu nu a exclus posibilitatea să fie analizată şi modificarea taxei unice de impozitare, în timp, dar pentru 2011 este necesară o politică bugetară prudentă, care nu permite astfel de măsuri.

"O economie sănătoasă este atunci când are un număr mare de locuri de muncă în sectorul privat", spus Ialomiţianu.

Potrivit ministrului, România "a avut ghinion" în 2008, când a început criza financiară, întrucât, spre deosebire de alte ţări care la rândul lor au fost obligate să aplice măsuri de austeritate, România a avut un deficit bugetar mult mai mare, care trebuia redus şi nu permitea cheltuieli pentru sprijinirea sectorului privat.

"Multe măsuri nu au putut fi luate din cauza coaliţiei, pentru că am avut o coaliţie cu PSD. (…) Pot să fiu de acord cu o singură măsură care a fost luată, legat de pensia socială. Pot să fiu de acord, pentru că erau oameni lipsiţi de venituri. Dar PSD nu a dorit să reducem cheltuielile cu politică sociala, iar România nu-şi putea permite asemenea cheltuieli", a arătat Ialomiţianu.

În opinia ministrului, coaliţia din 2009 nu a fost "cea mai bună variantă pentru România", pentru că dacă s-ar fi luat măsuri mai dure de la început ar fi fost înregistrată în prezent o creştere economică.

În ceea ce priveşte posibilitatea transferării Gărzii Financiare din subordinea ANAF în cea a Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ialomiţianu a spus că această instituţie s-a îndepărtat în timp foarte mult de la activitatea de administraţie fiscală către cea de administrare a dosarelor penale, zonă de care va trebui să se îndepărteze, astfel încât să rămână în subordinea ANAF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici