Ialomiţianu se teme că primarii vor majora excesiv impozitele în an electoral

Ministrul Finanţelor Publice, Gheroghe Ialomiţianu, se teme de majorarea impozitelor şi taxelor locale într-un an electoral şi cere criterii de diferenţiere a creşterilor pe zone "mai dezvoltate" şi "zone mai sărace", pe baza cărora să fie fundamendate propunerile autorităţilor locale.

Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu se teme că primarii vor majora excesiv impozitele în an electoral

Gheorghe Ialomiţianu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Îngrijorare a ministrului Finanţelor Publice în an electoral este explicabilă, având în vedere că majoritatea populaţiei nu va face deosebire între o decizie a consiliului local şi una a Guvernului, în condiţiile în care cele mai multe taxe şi impozite sunt stabilite de către MFP

În ceea ce priveşte pensionarii, dar şi salariaţii, impozitul pe locuinţă este una dintre cele mai mari taxe plătite "din mână" şi care este reţinut la sursă, astfel că impozitul este mult mai vizibil pentru contribuabili.

"Vrem să fie criterii mult mai clare privind majorarea impozitelor. Sunt zone mai dezvoltate, sunt zone mai sărace. Nu poţi să te duci să majorezi impozite şi taxe cu 20% într-o zonă mai săracă, pentru că nu pot să le plătească", a spus Ialomiţianu.

El a lasat astfel să se înţeleagă că Guvernul nu ar fi de acord cu nicio majorare de taxe la nivel local, cel puţin pentru categoriile mai sărace, adică bazinul electoral cel mai prezent la vot.

În acelaşi timp, Guvernul nu poate să se opună cu desăvârşire majorării taxelor locale, pentru că şi primarii partidelor aflate la guvernare solicită fonduri în creştere, iar Executivul s-a angajat că anul viitor va scădea deficitul bugetar la sub 3% din PIB, pe standarde ESA. Mai mult, deficitul pe cash a fost programat la 1,9% din PIB.

Anterior, ministerul Finanţelor a afirmat că va transmite Guvernului propunerea primită de la asociaţiile de primari de ridicare de la 20% la 50% a limitei până la care pot fi majorate impozitele şi taxele locale sau eliminarea pragului maxim actual, de 20%, cu posibilitatea ca taxele să poată fi crescute în raport cu puterea financiară a locuitorilor.

Propunerea va fi înaintată Guvernului în şedinţa de miercuri, sub forma unei ordonanţe de urgenţă.

Ialomiţianu a evitat să răspundă dacă, potrivit actualei legislaţii, consiliile locale pot decide majorarea diferenţiată a impozitelor locale, care sunt oricum stabilite iniţial în funcţie de categoria zonei.

"Noi mergem la Guvern cu vartiantele propuse de autorităţile locale. Eliminarea cotei nu va primi avizul Ministerului Justiţiei, pentru că trebuie o limită. Dreptul de a stabili impozitele şi taxele este al Parlamentului. Justiţia a spus că nu neste posibil să lăsăm libertate totală primăriilor. Se va discuta a doua variantă (creşterea pragului de majorare de la 20% la 50%). Prima variantă nu poate fi reglementată, pentru că încalcă Constituţia", a explicat Ialomiţianu.

Pe de altă parte, tot MFP a prezentat marţi situaţia arieratelor statului, care însumează 936 de milioane lei, din care 824 de milioane lei revin tocmai primăriilor. Alocările pentru anul viitor de la bugetul de stat către primării scad cu peste un miliard de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici