- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ialomiţianu spune ca este o perioadă favorabilă pentru a împrumuta bani de pe pieţele externe
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat marţi că este o perioadă favorabilă pentru a atrage bani de pe pieţele internaţionale, negând faptul că turbulenţele de pe pieţele internaţionale ar împiedica un eventual împrumut extern.
"Momentul când este cel mai prielnic pentru Ministerul de Finanţe se va decide. Noi nu suntem în situaţia de a nu avea resurse pentru finanţarea cheltuelilor bugetare. Suntem în situaţia chiar să amânăm dacă nu avem o situaţie favorabilă", a spus Ialomiţianu.
Întrebat dacă din cauza turbulenţelor de pe piaţa internaţională nu ar fi un moment bun pentru împrumuturi, Ialomiţianu a afirmat că este o perioadă favorabilă pentru România întrucât ţara are credibilitate.
"Nu, pentru Romania este un moment favorabil pentru că încrederea investitorilor străini în economia românească este destul de mare. A crescut şi ca urmare a finalizării cu succes a acordului cu FMI şi Comisia Europeană. Deci, România are credibilitate pe pieţele financiare", a afirmat ministru Finanţelor.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi a afirmat recent că România va efectua prima emisiune prin programul MTN (Medium Term Notes) în prima parte a acestui an şi va lansa o altă licitaţie în a doua jumătate a anului 2011.
Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emsiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro, dar până în prezent nu s-a realizat nicio licitaţie.
Presiunea din pieţe asupra ţărilor din zona euro cu probleme legate de datoria de stat s-a accentuat la începutul acestei săptămâni. Investitorii nu sunt îngrijoraţi numai de Grecia, ci şi de alte ţări puternic îndatorate, precum Spania, unde guvernul a suferit o înfrângere în alegerile locale, alimentând temerile că populaţia ar putea respinge noi măsuri de austeritate. Pesimismul a fost accentuat şi de veştile proaste din zona agenţiilor de rating, de la sfârşitul săptămânii trecute. Fitch a redus vineri cu trei trepte ratingul Greciei, în categoria cu grad ridicat de risc, şi a schimbat duminică seară perspectiva ratingului Belgiei la negativă, în timp ce S&P a modificat sâmbătă perspectiva ratingului Italiei la negativă.
Moody's a avertizat marţi că intrarea Greciei în default (incapacitate de plată) pe datoria de stat ar afecta alte ţări "de la periferia zonei euro" şi ar avea un impact sever asupra băncilor elene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO