Ialomiţianu: Trebuie să fim prudenţi, să nu cădem în capcana unui deficit mai mare de 3% în 2012

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat vineri că, în contextul internaţional actual, bugetul pe 2012 trebuie să fie prudent, iar România nu trebuie să cadă în capcana unui deficit mai mare de 3%.

Urmărește
65 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: Trebuie să fim prudenţi, să nu cădem în capcana unui deficit mai mare de 3% în 2012

Ialomiţianu: Trebuie să fim prudenţi, să nu cădem în capcana unui deficit mai mare de 3% în 2012 (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Se pune întrebarea ce vom face în 2012 legat de buget. Trebuie să fim prudenţi, contextul internaţional spune că trebuie să fim prudenţi. Consolidarea fiscală trebuie să continue şi trebuie să ieşim din procedura de deficit excesiv. Trebuie să analizăm la ce deficit ne ducem în 2012", a spus Ialomiţianu.

El a explicat că, dacă până acum România lua împrumuturi pe termen mediu cu dobânzi reduse, în prezent costurile sunt mai mari.

"Am avut o situaţie favorabilă. Luam împrumuturi pe termen mediu cu dobânzi reduse. Contextul internaţioal s-a schimbat şi acum luăm împrumuturi pe termen scurt cu dobânzi mai mari. Nu trebuie să cădem în capcana unui deficit mai mare de 3% şi să-l cheltuim cu dobânzile. Politica de investiţii va continua în 2012, vrem să dăm mai mulţi bani pentru investiţii", a mai spus ministrul Finanţelor.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor este asumată de Guvern în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, fiind şi o condiţie de închidere a procedurii de deficit excesiv începută de Comisia Europeană împotriva României în 2009. Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie să treacă de 4,4% din PIB.

De la mijlocul lunii septembrie, Finanţele au atras împrumuturi mai reduse decât valorile programate de pe piaţa internă, întrucât nu au acceptat să plătească randamente în creştere.

Licitaţiile programate pentru octombrie acopereau doar titlurile care ajung la maturitate în această lună, de aproape 4 miliarde de lei, însă instituţia a atras doar 2,1 miliarde de lei până luni, când era programată ultima operaţiune.

Finanţele au angajat de la începutul anului împrumuturi de 42 miliarde lei şi 1,401 miliarde euro, prin emisiuni de titluri de stat.

Recent, Ministerul Finanţelor a selectat opt bănci ca dealeri ai emisiunilor de obligaţiuni din programul-cadru de finanţare pe termen mediu pe pieţele externe în valoare de 7 miliarde euro.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN (Medium Term Notes) pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. În prima emisiune a programului, Finanţele au atras la începutul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici