Dintr-un total de 21 de investitori elveţieni chestionaţi de autorii studiului cu privire la mediul investiţional pentru companiile străine din România, cinci au apreciat că situaţia este „bună”, opt – „satisfăcătoare”, şapte – „proastă”, iar o companie a catalogat-o drept „foarte proastă”.
Printre avantajele oferite investiţiilor străine se numără potenţialul pieţei interne, stabilitatea cursului de schimb valutar şi a legislaţiei, precum şi personalul calificat.
„Estimăm cu prudenţă că totalul investiţiilor elveţiene în România este de mimim 1,7 miliarde franci elveţieni sau 1,12 miliarde de euro”, a declarat, luni, la o întâlnire cu presa, autorul studiului, Simon Geissbühler, consilier în cadrul Ambasadei Elveţiei.
Peste jumătate din această sumă este acoperită de producătorul de materiale de construcţii Holcim, care a investit circa 640 milioane de euro în România.
În aceste condiţii, Elveţia se plasează între primii şase sau opt investitori străini în România, potrivit sursei citate.
Geissbühler a concluzionat că România are deocamdată, din punctul de vedere al investiţiilor, o poziţie stabilă şi relativ puternică, comparativ cu statele vecine.
Prezent la eveniment, ambasadorul Elveţiei în România, Livio Hürzeler, a afirmat că în acest an Elveţia va porni primele proiecte din cadrul unei finanţări totale de 120 milioane de euro, reprezentând fonduri nerambursabile, acordată României.