IATA a redus estimările privind profitul pe 2011 cu peste 50%, la 4 miliarde de dolari

Companiile de transport aerian şi-au redus estimările privind profitul pe anul 2011 cu peste 50%, la patru miliarde de dolari, din cauza preţului ridicat al petrolului şi problemelor din Japonia, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, care încetinesc revenirea industriei de profil, transmite Reuters.

Urmărește
5 afișări

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), care reprezintă majoritatea liniilor aeriene internaţionale, a lansat luni avertismente legate de "un război comercial" dacă Uniunea Europeană va insista pe planurile de a obliga companiile de transport aerian să se încadreze, începând de anul viitor, într-o schemă de tranzacţionare a certificatelor de emisii poluante.

Companiile susţin că programul pregătit de UE, care are rolul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale industriei aeronautice, nu va face decât să majoreze costurile şi să intensifice presiunile cauzate de condiţiile economice dificile la nivel mondial.

"Creşterile în eficienţa consumului reuşite în ultimul deceniu şi consolidarea mediului economic global echilibrează preţul ridicat al petrolului. Însă cu o marjă slabă de 0,7%, zona-tampon împotriva viitoarelor şocuri este restrânsă", a declarat directorul general al IATA, Giovanni Bisignani, la reuniunea generală a grupului, care a avut loc luni la Singapore.

IATA a revizuit astfel prognoza privind profitul companiilor membre la un total de 4 miliarde de dolari pentru acest an, faţă de estimarea de 8,6 miliarde de dolari din 2 martie, înaintată anterior cutremurului devastator care a lovit Japonia, cauzând pagube semnificative şi cea mai gravă criză nucleară din ultimii 25 de ani.

Totodată, revoltele din lumea arabă au împins preţul petrolului la mult peste 100 de dolari pe baril.

Profitul estimat pentru acest an indică o scădere de peste 75% faţă de nivelul din 2010, de 18 miliarde de dolari.

Economiştii consideră că perspectivele industriei transporturilor aeriene sunt un bun indicator al revenirii sectoarelor ciclice ale economiilor dezvoltate, dar şi al creşterii economiilor emergente.

Operatorii aerieni şi-au revenit anul trecut din recesiune mai rapid decât se estima, ajutate de creşterea traficului şi de eforturile de a menţine la minimum capacitatea neutilizată. Însă creşterea mult prea abruptă a capacităţii, o serie de şocuri externe şi aprecierea barilului de petrol au afectat sever industria de profil în acest an.

IATA estimează un preţ mediu al petrolului de 110 dolari pe baril în acest an, în urcare cu 15% faţă de nivelul de 96 de dolari din 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici