- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.01.2025, 10:30)
- Rafael Hekman
IBM va lansa cel mai mare computer cuantic din lume în 2025
IBM se pregăteşte să stabilească un nou record în domeniul calculului cuantic, anunţând dezvoltarea celui mai mare computer cuantic construit vreodată, relatează New Scientist. Acesta va funcţiona prin conectarea mai multor procesoare cuantice mai mici.
Urmărește
5846 afișări
IBM va lansa cel mai mare computer cuantic din lume în 2025
Astfel, va creea un sistem modular şi „paralelizat” cu un număr impresionant de qubiţi (unităţi fundamentale de calcul cuantic).
Începând cu 2025, IBM intenţionează să conecteze trei cipuri Flamingo, fiecare cu 462 qubiţi, pentru a crea un sistem de 1386 qubiţi. Acest pas reprezintă o etapă importantă în crearea unui computer cuantic de dimensiuni record, care ar putea depăşi cu mult cele mai mari sisteme actuale.
În prezent, cipul Condor al IBM are 1121 qubiţi, iar cel mai mare computer cuantic din lume, dezvoltat de Atom Computing, are 1180 qubiţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gigi Becali: Oamenii lui Călin Georgescu mi-au cerut 350.000 de dolari ca să aducă echipa lui Trump în România
-
Războiul din Ucraina, ziua 1077. Declaraţia care îl va înfuria pe Putin. Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să primească arme nucleare / Şeful Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei demisionează / Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia
-
Simona Halep şi-a anunţat retragerea din tenis, după ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open: „Corpul meu nu mai duce. Nu vreau să plâng, am fost numărul unu mondial”
Jay Gambetta, reprezentant IBM, subliniază că simpla creştere a numărului de qubiţi pe un singur cip nu este fezabilă din punct de vedere tehnic. „Nu putem face Condor de 10 ori mai mare,” explică el. Soluţia găsită este modularitatea – conectarea mai multor cipuri mai mici pentru a crea un sistem integrat.
IBM are planuri şi mai mari pentru 2026, când va lansa cipul Kookaburra. Acesta va fi utilizat pentru construirea unui computer cuantic de 4158 qubiţi, format prin conectarea a trei cipuri Kookaburra.
Dacă acest obiectiv este atins, IBM va avea un avans semnificativ faţă de orice alt laborator comercial sau academic din lume. Totuşi, Gambetta avertizează că demonstrarea funcţionalităţii complete a acestui sistem ar putea dura câţiva ani.
Conectarea cipurilor necesită sute de componente numite „cuplatoare,” care permit comunicaţia între cipuri şi qubiţi individuali. IBM a construit şi testat deja două tipuri de cuplatoare şi lucrează la dezvoltarea unui al treilea, esenţial pentru realizarea unui sistem modular complet.
În noiembrie 2024, IBM a demonstrat prototipul tehnologiei prin conectarea a două cipuri de 127 qubiţi, realizând o calculare care necesita 142 qubiţi – mai mult decât ar putea gestiona oricare dintre cipuri separat. Următoarea provocare este creşterea numărului total de qubiţi conectaţi fără a compromite precizia calculelor.
IBM este un pionier în calculul cuantic comercial, lansând primul său computer cuantic cu 20 de qubiţi acum şase ani. Noua direcţie de dezvoltare modulară marchează o schimbare majoră, deschizând calea pentru utilizarea calculului cuantic în probleme complexe, de la simulări ştiinţifice la optimizarea proceselor industriale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Germania, Franţa, Polonia: 2024 a fost doar începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă şi restructurări de personal care se va extinde în 2025
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe