IFN-urile au dat mai puţini bani în 2009
Portofoliul de credite acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) înscrise în Registrul General a scăzut anul trecut cu 17,4%, la 30,37 miliarde de lei, în contextul în care împrumuturile contractate de populaţie s-au redus mai accentuat decât cele ale firmelor, potrivit datelor BNR.
IFN-urile au dat mai puţini bani în 2009 (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Creditele contractate de societăţile nefinanciare s-au redus anul trecut cu 14,65%, la 23,7 miliarde de lei, reprezentând 78% din totalul portofoliului de împrumuturi ale IFN-urilor.
Referitor la împrumuturile firmelor se observă că aproape 92% din total sunt denominate în euro, în timp ce creditele în lei reprezintă aproape 7% din sold.
Împrumuturile acordate gospodăriilor de către IFN-uri însumau în luna decembrie 6,14 miliarde de lei, în scădere cu 26,2% faţă de aceeaşi lună din 2008 şi cu peste 3% faţă de finele trimestrului al treilea al anului trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Majoritatea împrumuturilor populaţiei: credite de consum, în lei
Populaţia a preferat să ia împrumuturi de la IFN-uri în lei, astfel încât 57% din totalul creditelor sunt denominate în monedă naţională, în timp ce doar 40,7% erau în euro şi încă 2,3% în alte valute.
Totodată, majoritatea creditelor populaţiei, respectiv 87,4%, au fost contractate de la IFN-uri pentru consum, în timp de doar 6,8% pentru locuinţe şi 5,7% pentru alte scopuri.
Soldul împrumuturilor acordate populaţiei pentru consum a coborât anul trecut cu 11,8%, la 5,36 miliarde de lei, dintre care aproape 64% erau în lei.
Creditele contractate de gospodării pentru locuinţe însumau la sfârşitul anului trecut 419,3 milioane de lei, de peste patru ori mai puţin decât în decembrie 2008.
Pe de altă pate, IFN-urile înscrise în Registrul General aveau la finele anului trecut depozite plasate de 4,87 miliarde de lei, în urcare cu 44,2% comparativ cu decembrie 2008 şi cu 4,33% faţă de septembrie 2009.
Per total, activele IFN-urilor s-au redus în 2009 cu 8,7%, de la 44,5 miliarde de lei la 40,63 miliarde de lei.
Pe partea de pasive, capitalul şi rezervele IFN-urilor au avansat anul trecut cu aproape 40%, la 6,26 miliarde lei. În acelaşi timp, împrumuturile primite de IFN-uri însumau 31,6 miliarde de lei, cu 14,3% sub nivelul din decembrie 2008 şi cu 3,5% mai mici decât la sfârşitul trimestrul al treilea din 2009.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump