- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
IFN-urile, invitate de BNR la discuţii
Instituţiile Financiare Nebancare (IFN) sunt invitate la banca centrală în cursul lunii viitoare pentru discuţii pe tema reglementării accesului la informaţii furnizate de Centrala Riscurilor Bancare, a declarat şeful Serviciului Reglementare Activităţi Financiare şi IFN în BNR, Angela Dimonu.
IFN-urile, invitate de BNR la discuţii (Imamgine: Mediafax Foto)
"Lucrăm în prezent la proiectul de modificare a reglementării privind accesul la informaţii furnizate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB) şi invităm IFN-urile în cursul lunii vitoare pentru discuţii pe această temă", a afirmat, joi, Dimonu, la conferinţa naţională organizată de Asociaţia Societăţilor Financire (ALB) România.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei, Jean Claude-Boloux, afirmă că membrii organizaţiei doresc să aibă acces la bazele de date de risc, precum CRB, Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP) şi Biroul de Credit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
"Pentru creditele de consum va creşte rata de default, întrucât nu avem acces la bazele de date de risc. Dacă ar exista acces, rata de default ar scădea puţin", a spus Claude-Boloux.
De asemenea, el a reiterat faptul că există o competiţie neloială, pe de-o parte din cauza diferenţierii IFN-urilor în două registre distincte, respectiv Registrul General şi Registrul Special, care impun reguli diferite, iar pe de altă parte din cauza companiilor care activează pe piaţa locală în baza paşaportului european, acesta supunându-se reglementărilor din ţara de provenienţă.
Pe de altă parte, Dimonu spune că Ordonanţa 28/2006 a fost prevăzută de la început cu cele două registre, iar BNR nu intenţionează să modifice această structură.
"BNR nu are nici resursele necesare, nici motivaţia şi nici temeiul legal de a supraveghea toate entităţile prezente în Registrul General, iar ceea ce contează pentru stabilitatea financiară sunt cele 50 de entităţi din Registrul Special, care cumulează peste 90% din volumul total al afacerilor IFN-urilor", a spus Dimonu.
În ceea ce priveşte companiile care activează pe paşaport european, reprezentantul băncii centrale afirmă că este o directivă europeană, neputându-se face schimbări în acest sens.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46