Ifo institute: Germania se confruntă cu scăderea veniturilor populaţiei în pofida creşterii PIB-ului

Produsul intern brut al Germaniei a crescut cu 1,9% anul trecut, ceea ce reprezintă o creştere mult mai mare decât media pe termen lung.

Urmărește
630 afișări
Imaginea articolului Ifo institute: Germania se confruntă cu scăderea veniturilor populaţiei în pofida creşterii PIB-ului

„Cu toate acestea, şocurile masive de ofertă care continuă să afecteze economia germană şi-au lăsat amprenta. Blocajele în materie de energie, produse intermediare şi forţă de muncă – mult exacerbate de războiul din Ucraina – au împiedicat producţia şi au condus la creşterea inflaţiei. Drept urmare, creşterea PIB-ului ţării pentru 2022 a fost doar jumătate din procentul de 3,7% aşteptat înainte de începerea războiului”, spune Timo Wollmershäuser, şeful de prognoze la ifo.

Mai mult, în vremuri ca acestea, performanţa economică măsurată în termeni de PIB supraestimează dezvoltarea veniturilor unei economii şi, prin urmare, a bogăţiei acesteia. Întrucât o mare parte a energiei şi a produselor intermediare provin din străinătate şi deoarece deficitul lor a împins preţurile de import puternic, o proporţie din ce în ce mai mare a veniturilor generate în Germania a trebuit să fie folosită pentru a plăti importurile. Potrivit estimărilor Institutului ifo, asta înseamnă că venitul real rămas al gospodăriilor şi întreprinderilor germane s-a redus cu 0,7% anul trecut. Înainte de izbucnirea războiului, era de aşteptată o creştere de 2,6%. „Deci nu numai că criza economică actuală a restrâns creşterea plăcintei economice – măsurată ca PIB – dar creşterea preţurilor de import a însemnat că o bucată din ce în ce mai mare din această plăcintă a trebuit să fie servită în alte ţări. În general, pierderile Germaniei în ceea ce priveşte venitul real şi, prin urmare, bogăţia pentru anul trecut sunt estimate la aproape 110 de miliarde de euro”, spune Wollmershäuser.

Se aşteaptă ca 2023 să aibă un început slab. Se estimează că inflaţia ridicată şi creşterea ratelor dobânzilor vor duce la scăderea consumului privat şi a producţiei de construcţii. În schimb, înregistrările mari de comenzi şi reducerea blocajelor pentru energie şi produse intermediare vor stimula activitatea industrială. În general, producţia economică se va contracta uşor în primul trimestru al anului 2023 şi va stagna în al doilea trimestru. Nu se aşteaptă ca economia să îşi revină decât la sfârşitul anului, deoarece inflaţia va scădea considerabil, iar veniturile vor creşte puternic. Per total, producţia economică totală este de aşteptat să stagneze în 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici