Analiştii spun că pieţele financiare au căzut abrupt din cauza unei tensiuni acumulate atât în Statele Unite unde discuţiile despre majorarea plafonului de îndatorare s-au prelungit până în ultima clipă, cât şi cele din Europa unde politicienii sunt depăşiţi de criza datoriilor care ameninţă să se extindă în Spania şi Italia.
Toată suflarea financiară din întreaga lume, începând de la brokeri, investitori, fonduri de investitii, speculatori şi terminând cu politicienii, au aşteptat ora 9:30 (15:30 – ora României) pentru a vedea două cifre de care a atârnat viitorul financiar al lumii. Întrebările de pe buzele tuturor, de care a depins viitorul economiei SUA şi al economiei mondiale: Cât a fost rata şomajului în America în iulie? Acest indicator, foarte important pentru economia americană, arată încotro se duce SUA: intră din nou în recesiune sau scapă, cel puţin pentru încă o lună.
Fix la ora 9:30, administraţia americană a prezentat cifra 9,1% – rata şomajului în iulie, faţă de 9,2% în iunie, o diferenţă de doar 0,1% pare să fi salvat economia mondială de la un nou dezastru financiar.
Crearea de noi locuri de muncă, a avut o evoluţie pozitivă, peste aşteptări. În iulie au fost create 117.000 de noi locuri de muncă faţă de un nivel aşteptat de 75.000.
Analiştii consultaţi de Ziarul Financiar spun că tensiunile globale persistă şi, chiar dacă vor mai apărea unele veşti care aduc speranţe, volatilitatea de pe pieţele financiare va mai dura o perioadă îndelungată.