Prima pagină » Economic » Acţiunile europene au închis în scădere puternică. Cotaţiile băncilor coboară la minimul ultimelor 29 de luni

Acţiunile europene au închis în scădere puternică. Cotaţiile băncilor coboară la minimul ultimelor 29 de luni

Acţiunile celor mai mari companii europene au încheiat tranzacţiile de luni în scădere puternică, la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, din cauza temerilor persistente legate de perspectivele de creştere economică şi de criza datoriilor din zona euro, transmite Reuters.
Acţiunile europene au închis în scădere puternică. Cotaţiile băncilor coboară la minimul ultimelor 29 de luni
Marius Oncu
05 sept. 2011, 16:23, Economic

Titlurile unor bănci, precum Deutsche Bank, au fost afectate şi de un proces din Statele Unite privind creditele ipotecare toxice.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a scăzut cu 3,8%, la cel mai redus nivel de după 19 august.

Indicele STOXX 600 Banks a coborât cu 5,5% şi a atins minimul ultimelor 29 de luni.

Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 8,3%, continuând evoluţia negativă de vineri.

Chiar dacă preţurile acţiunilor sunt mici, investitorii evită riscurile din cauza unei combinaţii de factori, inclusiv criza datoriilor statelor din zona euro, a declarat Ian King, director pentru operaţiuni internaţionale cu acţiuni la Legal&General, care administrează active de 573,2 miliarde de dolari.

Indicele Londonez FTSE 100 a scăzut cu 3,58%, DAX al bursei din Frankfurt cu 5,28%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 4,73%.

Bursa din Milano a pierdut 4,83%, iar cea din Madrid 4,69%.

Şansele unei recuperări pe termen scurt rămân slabe, întrucât îngrijorările privind criza din zona euro, reformele structurale şi procesul pentru vânzarea incorectă de instrumente financiare garantate prin credite ipotecare au un impact negativ supra pieţei„, a declarat Manoj Ladwa, senior trader la ETX Capital.

La declinul titlurilor bancare s-au adăugat noi temeri privind unitatea politică a liderilor europeni în contextul încercărilor de limitare a crizei datoriilor, după ce coaliţia politică aflată la putere în Germania a pierdut duminică teren în algerile dintr-un land.

Unitatea europeană va fi pusă la o nouă încercare în această săptămână de disensinile de la Banca Centrală Europeană în privinţa programului de achiziţii de obligaţiuni şi de incertitudinile implicării sectorului privat în pachetul financiar pentru statul elen, în timp ce, miercuri, justiţia germană urmează să anunţe o decizie asupra implicării Germaniei în programul de sprijin pentru Grecia.

Din cauza presiunii din sectorul bancar, indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, se afla în scădere cu 3,1%, volumul tranzacţiilor fiind la numai o treime faţă de media ultimelor 90 de zile.

Chiar dacă bursele au înregistrat vânzări puternice vineri, după ce economia americană nu a reuşit să adauge niciun nou loc de muncă în august, impactul datelor a continuat să determine în mare parte declinul burselor europene şi luni, evoluţia fiind exacerbată şi de volumele limitate de tranzacţionare, în contextul în care bursa din SUA este închisă pentru o sărbătoare.