- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ilie Sârbu a primit avizul comisiilor parlamentare pentru portofoliul Agriculturii
Ilie Sârbu, propus pentru funcţia de ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale în noul guvern, a primit, sâmbătă, aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de agricultură ale Parlamentului.
Ilie Sârbu a primit avizul comisiilor parlamentare pentru portofoliul Agriculturii (Imagine: Mediafax Foto)
Sârbu, nominalizat de PSD, a primit avizul favorabil cu 34 de voturi "pentru", 5 abţineri şi niciun vot împotrivă.
El a spus că nu vor fi schimbări majore la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii, dar că secretarii de stat şi, probabil, secretarul general vor fi înlocuiţi.
Sârbu a menţionat că, fiind o instituţie mare, Ministerul Agriculturii va avea cel mai probabil patru-cinci secretari de stat, dintre care unul va fi nominalizat de PD-L.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
-
Răstunare de situaţie în cazul atacului din Germania. Teroristul pare a fi anti-religie şi anti-imigraţie
Referitor la buget, ministrul desemnat a afirmat că a solicitat pentru agricultură 4% din PIB, însă i s-a spus că va primi 3%.
"Am cerut 4%, dar se pare că ne dau 3% (din PIB - n.r.). Dacă ne dau 3%, nu ne închidem, însă prioritate vor avea fondurile europene", a spus Sârbu, după audieri.
Sârbu a declarat că primul act normativ pe care îl va va promova va fi o hotărâre de Guvern pentru funcţionarea ministerului.
Totodată, el a menţionat că va face un inventar al problemelor din minister şi se va ocupa cu prioritate de începerea plăţilor pentru finanţările deja aprobate din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.
Altă prioritate va fi campania de primăvară. "Sper să reuşim, dacă putem, să dăm 700 lei pe hectar din subvenţia de 1.500 lei, propusă pentru întregul an, pentru campania de primăvară", a arătat Sârbu.
În privinţa măsurilor pentru agricultură menţionate în programul de guvernare, viitorul ministru a arătat că vrea să încurajeze creşterea producţiei pentru a putea acoperi necesarul intern de alimente.
"Trebuie să ne asigurăm creşterea producţiei, astfel încât să ne acoperim (necesarul de alimente - n.r.)", a precizat Sârbu, în cadrul dezbaterilor.
El a dat ca exemple domenii precum producţia de carne de pasăre sau de porc, în care România este nevoită să importe de la 10-20% până la 70% din consumul intern.
Totodată, Sârbu vrea să stimuleze creşterea exporturilor de produse alimentare, astfel încât deficitul balanţei comerciale, care a ajuns la peste două miliarde euro, să fie redus.
Referitor la piaţa agroalimentară, ministrul desemnat a arătat că nu există suficient control din partea statului.
"Piaţa suferă la noi. Market-urile (magazinele - n.r.) mari s-au impus fără niciun control pe piaţă. Deşi domnul Cioloş a reuşit să contribuie la elaborarea unui Cod de bune practici (între producători şi retaileri - n.r.), vom vedea dacă cei care l-au semnat şi respectă regulile", a spus Sârbu.
El a adăugat că, în cazul pieţelor şi oboarelor, samsarii sunt cei care controlează tot, precizând că autorităţile nu au reuşit să impună crearea unor puncte de colectare în bazinele legumicole.
Viitorul ministru consideră că situaţia este dezastruoasă în cazul defrişărilor pădurilor, iar retrocedarea masivă a pădurilor a contribuit la acest fenomen.
"Retrocedarea pădurilor a fost făcută fără să se asigure că vor fi ocrotite. Au zis oamenii «e al meu» şi au început să taie", a afirmat Sârbu.
Pentru rezolvarea situaţiei, Sârbu propune înfiinţarea unei unităţi de pază a fondului forestier, distinctă de Corpul Pădurarilor.
În privinţa dezvoltării rurale, Sârbu va prelua proiectul de lege a Camerelor agricole, care nu a ajuns încă în dezbatere parlamentară, căruia îi va aduce unele modificări, considerând că această lege este foarte importantă pentru facilitarea accesului la fonduri a fermierilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO