Imaginea României este cam tulbure pentru investitori
Imaginea României este cam tulbure pentru investitori din cauza condiţiilor macroeconomice, dar şi a măsurilor de austeritate anunţate de Guvern, deşi piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) pare că se dezgheaţă, a declarat, luni, Cornelia Bumbacea, partener Ernst&Young România (E&Y).
Imaginea României este cam tulbure pentru investitori (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)
"Piaţa de fuziuni şi achiziţii pare că se deblochează, cel puţin din cererile de due-diligence primite. Sunt discuţii de acum an şi jumătate care sunt reluate. Accesul la finanţare este principalul obstacol, dar există fonduri şi investitori strategici care au capital şi sunt dispuşi să investească. Toată lumea vrea să investească în sectoare care cresc şi care nu sunt expuse la criză", a spus Bumbacea la un seminar pe tema pieţei de fuziuni şi achiziţii.
În opinia sa, creşterea apetitului pentru investiţii la nivel global se regăseşte şi în România, iar în acest context piaţa de fuziuni şi achiziţii ar putea să se revigoreze începând cu semestrul al doilea din 2010, dar sigur din 2011.
Pe de altă parte, Bumbacea precizează că ultimele evoluţii de pe piaţa românească la nivelul deciziilor politice induc un grad de reticenţă în rândul investitorilor, fonduri de investiţii sau strategici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
-
SUA şi Marea Britanie înăspresc sancţiunile împotriva industriei petroliere ruse
"Imaginea României este cam tulbure, sunt investitori care se uită spre piaţa românească şi unii care nu sunt prezenţi în România, dar din cauza condiţiilor şi a ceea ce intenţionează Guvernul să facă în perioada următoare sunt reticenţi. Se uită cu interes, dar sunt reticenţi", a explicat Bumbacea.
Reprezentantul firmei de consultanţă a arătat că interesul investitorilor se modifică semnificativ în perioade scurte de timp.
"Sunt nişte valuri de interes, de dorinţe. Au reapărut cereri de continuare a tranzacţiilor pe discuţii din toamna trecută. Nu văd tranzacţii noi, ci reluări de discuţii. Există speranţe. În primele cinci-şase luni au fost semnate (contracte - n.r.), dar foarte puţine care au fost încheiate", a adăugat Bumbacea, menţionând că lipsa de finanţare a crescut diferenţa între tranzacţiile anunţate şi cele care se şi finalizează.
Alte elemente care întârzie finalizarea tranzacţiilor sunt Consiliul Concurenţei care, potrivit oficialului Ernst&Young, amână aprobarea preluărilor, dar şi alţi factori care ţin de cele două părţi mai ales în ceea ce priveşte ajustările de preţ.
Bumbacea a menţionat că E&Y nu a realizat o statistică a pieţei de M&A din România anul trecut şi în acest an, ci doar la nivel global.
Potrivit datelor disponibile pe piaţă, anul trecut au fost încheiate tranzacţii de circa un miliard de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO