- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.10.2012, 11:58)
- Cristina Cuncea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Îmbunătăţirea performanţei instituţiilor ar avea un rol decisiv în atragerea investiţiilor
Îmbunătăţirea performanţei instituţiilor publice va avea un rol hotărâtor în decizia de a investi în România, consideră investitorii străini, care propun autorităţilor o serie de măsuri în acest sens, una dintre acestea vizând crearea unei agenţii pentru prioritizarea investiţiilor publice.
Urmărește
113 afișări
Îmbunătăţirea performanţei instituţiilor ar avea un rol decisiv în atragerea investiţiilor (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Într-o piaţă globală cu multe oportunităţi atractive de a investi un element cheie pentru încrederea investitorilor este stabilitatea şi predictibilitatea mediului de afaceri şi în special a celui legislativ. Îmbunătăţirea performanţei instituţiilor publice poate juca un rol hotărâtor în decizia de a investi în România şi deci în atragerea de investiţii străine suplimentare", a declarat miercuri Mihai Bogza, membru în comitetul de conducere al Consiliului Investitorilor Străini (CIS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
În acest context, CIS propune autorităţilor şapte măsuri prioritare, pe termen scurt, pentru îmbunătăţirea situaţiei, prima vizând sporirea transparenţei procesului legislativ.
"Cadrul legislativ ar trebui modificat doar dacă este cazul şi, ori de cîte ori acest lucru de întâmplă, procesul ar trebui să includă consultări ample cu toate părţile implicate. O justificare clară pentru modificările propuse ar trebui să fie furnizată pe baza unui studiu de impact cantitativ al modificărilor propuse. Autorităţile trebuie să asigure posibilitatea mediului de afaceri de a obţine clarificări după ce legislaţia este implementată", apreciază reprezentanţii CIS.
Altă propunere vizează crearea unui comitet în vederea modalităţii în care instituţiile publice implementează programul economic al Guvernului, precum şi finalizarea rapidă a numirii de manageri profesionişti la companiile de stat.
"Există o responsabilitate redusă pentru întârzierile semnificative sau simpla omisiune pentru implementarea măsurilor economice mai mult decât necesare. Ritmul lent de plată a fondurilor UE, întârzierile la finalizarea autostrăzilor şi situaţia Oltchim reprezintă câteva exemple de monitorizare slabă şi responsabilităţi neclare. Noul comitet trebuie să monitorizeze progresul acţiunilor şi să raporteze imediat abaterile primului-ministru", explică investitorii străini.
Altă măsură care ar trebui implementată pe termen scurt este şi crearea unei agenţii guvernamentale în vederea prioritizării investiţiilor publice, în condiţiile în care în prezent sunt prea multe proiecte în curs, însă puţine ajung la finalizare, aşa cum este cazul autostrăzilor. Agenţia ar urma să decidă care sunt criteriile pe baza cărora o anumită investiţie reprezintă o prioritate.
"Aceste măsuri ar trebui să se regăsească în programele economice atât ale celor care vor câştiga alegerile în decembrie, cât şi a celor care nu vor câştiga", a adăugat Bogza.
CIS mai propune, tot pe termen scurt, eliminarea mecanismului de compensare între creanţele asupra entităţilor de stat şi sumele datorate de cedent la bugetul statului, riscul acestei compensări neputând fi susţinut de către bănci, ceea ce determină un grad mai mare de incertitudine privind încasarea sumelor din creanţe cesionate. Astfel, este limitat apetitul pentru tranzacţii de factoring sau forfetare fără recurs a creanţelor asupra societăţilor de stat.
În acelaşi timp, reprezentanţii investitorilor străini solicită eliminarea obligaţiei publicării declaraţiilor de avere de către acei membri ai Consiliilor de Administraţie sau ai Consiliilor de Supraveghere din cadrul companiilor de stat care nu sunt în acelaşi timp şi funcţionari publici. Trebuie păstrată însă obligativitatea raportării de către toţi membrii acestor structuri de conducere din companiile de stat a remuneraţiei obţinute în această calitate.
CIS cuprinde 123 de companii multinaţionale ale căror investiţii cumulate reprezintă aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate până în prezent în România, după anul 1990.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe